Povratak

Pronađena crvenrepka/Naduvenost stomaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam već 2 dana kod sebe mladunče ptice, našla sam je ispred kuće, ispala je iz gnijezda ali je gnijezdo previsoko i nemam načina da ga vratim nazad, pa sam stoga preuzela brigu o njemu. Isprva je sve djelovalo ok, a onda je juče popodne počelo da se naduvava kao balon, plašila sam se da će da pukne, sad je još uvijek u tom stanju, i takođe prevrće se kad se kreće, i čini se da ga baš boli, ali još uvijek normalno jede i ponekad cvrkuće. Ne znam koja je vrsta u pitanju, siva je i ima crven rep. Živim u šumi i daleko sam od grada, apoteka i veterinara, postoji li način da je izlečim nekako kod kuće? Nevena
O: Naduvenost stomačića kod većine ptica je uglavnom posledica ili nepravilne ishrane, a može se javiti i usled oboljenja bakterijske, virusne ili parazitske etiologije. Uz nadutost stomaka može se zapaziti ređa stolica, čupkanje perja sa stomaka, pad apetita itd.

Nažalost, bez saznanja o kojoj se ptici tačno radi nisam sigurna koja bi ishrana bila najadekvatnija za nju, ali prema opisu koju ste poslali, pretpostavljam da se radi o običnoj crvenperki (Phoenicurus ochruros).

Crvenperka je manje ili više pepeljastosiva, na stomak beličasta, a repna pera su joj izuzevši srednjih, tamnosmeđa ili žućkastocrvena. Ženke i jednogodišnji mužjaci uglavnom su jednobojno tamnosivi. Odrasla crvenperka je dugačka 16 cm, a raspon krila iznosi 26 cm.

Crvenperka je jako živa ptica, aktivna, nemirna i nestašna, pa je u pokretu od zore do zalaska sunca.

Vrlo je hitra i spretna pa isto tako skače i leti, saginje se i trza repom pri svakom hodu. Čula kod crvenperke su jako dobro razvijena. Vrlo dobro raspoznaje neprijatelja, a zna da bude nepoverljiva i prema istoj vrsti. Redovno nema poverenja u čoveka kojem je došla u goste pa se rado drže malo podalje. Nije društvena ptica.

Hrani se insektima (muvama i leptirima). Na zemlju retko sledeće i kad sleti tada se zadržava veoma kratko. Hranu većinom hvata u letu. Pari se u maju. Ženka nosi od 5 do 7 belih jaja i oba roditelja leže na jajima, zajedno hrane mlade i oboje se podjednako brinu za sudbinu podmlatka. Mlade crvenperke većinom prerano napuštaju svoje gnezdo pa lako postaju plen grabljivicama.

Moguće je da je ova ptičica isto tako rano napustila gnezdo i bila meta neke veće ptice koja ju je napala ili je jednostavno ispala iz gnezda.

U svakom slučaju bilo bi dobro osigurati joj hranu proteinskog porekla, npr. Recovery konzerva za mačke, a naravno najbolje bi bilo hraniti njenom prirodnom hranom. Takođe bi bilo dobro dodavati u vodu za piće vitamine kako biste potpomogli organizmu kod rasta.

S obzirom da je ptica mala trebali biste da je hranite ručno, o čemu smo pisali opširno u tekstovima: Ručno hranjenje mladih i Ručno hranjenje.

Takođe, najbolje bi bilo da pticu pregleda veterinar, pogotovo ukoliko se simptomi ne povuku ili se pogoršaju kroz narednih par dana.