Povratak

Pronađena crvenrepka/Naduvenost stomaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam već 2 dana kod sebe mladunče ptice, našla sam je ispred kuće, ispala je iz gnijezda ali je gnijezdo previsoko i nemam načina da ga vratim nazad, pa sam stoga preuzela brigu o njemu. Isprva je sve djelovalo ok, a onda je juče popodne počelo da se naduvava kao balon, plašila sam se da će da pukne, sad je još uvijek u tom stanju, i takođe prevrće se kad se kreće, i čini se da ga baš boli, ali još uvijek normalno jede i ponekad cvrkuće. Ne znam koja je vrsta u pitanju, siva je i ima crven rep. Živim u šumi i daleko sam od grada, apoteka i veterinara, postoji li način da je izlečim nekako kod kuće? Nevena
O: Naduvenost stomačića kod većine ptica je uglavnom posledica ili nepravilne ishrane, a može se javiti i usled oboljenja bakterijske, virusne ili parazitske etiologije. Uz nadutost stomaka može se zapaziti ređa stolica, čupkanje perja sa stomaka, pad apetita itd.

Nažalost, bez saznanja o kojoj se ptici tačno radi nisam sigurna koja bi ishrana bila najadekvatnija za nju, ali prema opisu koju ste poslali, pretpostavljam da se radi o običnoj crvenperki (Phoenicurus ochruros).

Crvenperka je manje ili više pepeljastosiva, na stomak beličasta, a repna pera su joj izuzevši srednjih, tamnosmeđa ili žućkastocrvena. Ženke i jednogodišnji mužjaci uglavnom su jednobojno tamnosivi. Odrasla crvenperka je dugačka 16 cm, a raspon krila iznosi 26 cm.

Crvenperka je jako živa ptica, aktivna, nemirna i nestašna, pa je u pokretu od zore do zalaska sunca.

Vrlo je hitra i spretna pa isto tako skače i leti, saginje se i trza repom pri svakom hodu. Čula kod crvenperke su jako dobro razvijena. Vrlo dobro raspoznaje neprijatelja, a zna da bude nepoverljiva i prema istoj vrsti. Redovno nema poverenja u čoveka kojem je došla u goste pa se rado drže malo podalje. Nije društvena ptica.

Hrani se insektima (muvama i leptirima). Na zemlju retko sledeće i kad sleti tada se zadržava veoma kratko. Hranu većinom hvata u letu. Pari se u maju. Ženka nosi od 5 do 7 belih jaja i oba roditelja leže na jajima, zajedno hrane mlade i oboje se podjednako brinu za sudbinu podmlatka. Mlade crvenperke većinom prerano napuštaju svoje gnezdo pa lako postaju plen grabljivicama.

Moguće je da je ova ptičica isto tako rano napustila gnezdo i bila meta neke veće ptice koja ju je napala ili je jednostavno ispala iz gnezda.

U svakom slučaju bilo bi dobro osigurati joj hranu proteinskog porekla, npr. Recovery konzerva za mačke, a naravno najbolje bi bilo hraniti njenom prirodnom hranom. Takođe bi bilo dobro dodavati u vodu za piće vitamine kako biste potpomogli organizmu kod rasta.

S obzirom da je ptica mala trebali biste da je hranite ručno, o čemu smo pisali opširno u tekstovima: Ručno hranjenje mladih i Ručno hranjenje.

Takođe, najbolje bi bilo da pticu pregleda veterinar, pogotovo ukoliko se simptomi ne povuku ili se pogoršaju kroz narednih par dana.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs