Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam nimfu staru godinu dana, postala je mnogo glasna, dosta je agresivna i plaši me se, kada je pustim iz kaveza ne želi da se vrati nazad. Najveći problem mi je to što je bučna dosta, ima iritantan glas, da li imate neki savet za sve ovo da mi date? Nikola
O: Agresivnost kod nimfi nije retka pojava, a najčešće se ispoljava griženjem.

O ovakvom ponašanju ptica možete pročitati u tekstovima Nimfa – agresija i griženje i Ptica grize.

Prema avijarnim bihevioristima, ne postoji ptica koja je po prirodi agresivna i zlobna, već uvek postoji razlog za takvo ponašanje.

Nervoza, teritorijalnost i agresivnost usled hormonalnog disbalansa jedini su instinktivni oblici agresivnog ponašanja kod ptica, međutim i za takva ponašanja postoji uzrok: nervoza se obično javlja kod prekomerne aktivnosti i/ili umora kod boravka van kaveza; usled pregrube igre ili ukoliko nema dovoljno odmora i sna tokom noći (10-12 sati).

Zatim, ptica koja se ne oseća dobro bilo usled nedostatka u ishrani ili fizičke bolesti takođe je nervoznija, a isto je slučaj i sa onim jedinkama kojima nije osiguran mir od strane vlasnika tokom hranjenja, igranja ili spavanja.

Sledeće, teritorijalnost je prirodna za svaku nimfu u prirodi gde se svakodnevno brane od predatora, štite i brane svoje gnezdo i potomke. Stoga, dozu teritorijalnosti zadržavaju i držanjem u zatočeništvu kada agresivno brane i čuvaju svojeg partnera, kavez, igračke, hranu i bilo što u što su zainteresovani, a iskazuju to na jedini mogući način - da uljeza ugrizu.

Nažalost, strpljenje i mnogo vremena je potrebno da se kod takvih ptica ponovo izgradi poverenje.

Važno je imati na umu da i nimfe, kao i svako drugo živo biće, imaju svoj karakter koji se može ispoljiti na različite načine u različitim situacijama.

Oglašavanje im prestavlja, kao i nama ljudima, način komunikacije. Kratki zvukovi poput krika većinom upućuju na društveni poziv, dok se glasno kreštanje najčešće povezuje s traženjem pažnje.

Savetujem Vas da imate strpljenja u pripitovljavanju Vaše ljubimice, o čemu smo pisali u tekstovima Pripitovljavanje plašljive nimfe, Pripitomljavanje nimfe i puštanje iz kaveza i Nimfa – pripitomljavanje, kupanje, mitarenje i razlikovanje pola.

Takođe, neophodno je da Vašoj ptičici pružite najbolje uslove življenja, o čemu smo pisali u okviru naše stalne rubrike Moj ljubimac.

Ukoliko primetite pogoršanje ponašanja kod Vaše nimfe nakon primenjivanja svih saveta koje sam predložila, jedino Vam preostaje da se posavetujete sa veterinarom ili nekim bihevioristom ptica.

OZNAKE: