Povratak

Iznošenje ptice na balkon ili u dvorište

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 

Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Dobila sam tigrice, malo sam se informisala o njima ali ne znam da li smem da ih iznosim napolje, na terasu, dvorište, i kad duva vetrić? Hvala unapred, Vanja
O: Tigrice su ptice toplih krajeva pa ih kao kućne ljubimce treba držati na sobnoj temperaturi od 18 do 24 ⁰C.

Tokom toplih dana može kavez da iznesete na otvoreno, ali tako da su spoljašnje i unutrašnje temperatura gotovo izjednačene. Time se izbegava stresan uticaj nagle promene temperature koji može dovesti do oboljenja najpre disajnog sistema, a isto tako sistemskog oboljenja ptice.

Kavez bi svakako trebala biti nadkrivena i zaklonjen, tako da se izbegne izlaganje mogućim padavinama, promaji i direktnom sunčevom svetlu. Ukoliko je terasa ili dvorište tako smešteno da na njega može da skoči mačka, ptica bi trebala biti pod stalnim nadzorom. U potrazi za hranom, na kavez bi mogle da slete i veće ptice iz okoline što bi tigricu moglo da preplaši, a zbog mogućeg prenosa zaraznih i parazitskih bolesti trebalo bi izbegavati svaki kontakt s spoljašnjim pticama.

Pticu u početku treba iznositi na balkon ili dvorište samo nekoliko minuta i postepeno produžavati vreme boravka na otvorenom. Važno je i proceniti hoće li tokom dana, tokom dužeg boravka na otvorenom, kavez biti izložena direktnom sunčevom svetlu. Noću bi svakako trebalo pticu vratiti u zatvoren prostor.

Ptičice bi bilo dobro pre ovakvih promena uvesti u ishranu multivitaminski dodatak kako bi se što bolje prilagodila i uživala u novom iskustvu.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs