Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moja nimfa ima 25 godina primetila sam da mu se deo kod nozdrve ljušti. Da li postoji neka krema ili rastvor koji bih mogla da mu mažem da se taj deo regeneriše ? Jelena
O: Ljuštenje na samom kljunu kod ptica obično ukazuje na promene u rastu kljuna. Kljun kod tigrica neprekidno raste i troši se, a otprilike je slične građe kao ljudski nokat. Ponekad u ishrani nedostaje vitamina i minerala, što se ispoljava promenama u izgledu kljuna.

Kljun i njegova okolina često su pokazatelj zdravstvenog stanja ptice. Pucanje i listanje kljuna može biti posledica traume, ili udarca kljuna prilikom letenja ili prilikom sletanja (prozor, zid, vrata...). Takođe oštećenja kljuna mogu se javiti prilikom griženja kaveza. Ponekad su takva stanja posledica bolesti i bolesnih stanja, a vrlo često posledica nedostatka, tj. deficita vitamina D3 i kalcijuma.


Držanje ptica u neprirodnim uslovima (kavezi koji su većinom premali, nekretanje ptice, hranjenje samo semenkama koje su dosta kalorične, bez dodavanja vitamina i minerala i sitnog šljunka i grita) može dovesti do organskih bolesti. Ono što takođe utiče na zdravlje ptice jeste starost, a Vaš ljubimac sa svojih 25 godina čini redak primerak starijih jedinka koji su odgajani u zatočeništu.

Nimfe jedu gotovu mešavinu semenki, prilagođenu za nimfe, sveže voće i povrće. Svo voće i povrće mora biti sveže, neprskano, oprano i osušeno. Od voća i povrća nimfi možete ponuditi: jabuke, kruške, banane, belo grožđe, lubenicu, kivi, zelenu papriku, radić, zelenu salatu, šargarepu, brokoli, kelj i ponekad po koji kikiriki u ljusci ili suncokretove semenke. Više o njihovoj ishrani možete pročitati u tekstu koleginice Ane Jovanović, dr. vet. med, u tekstu koji glasi Ishrana nimfe.

Kako bi bolje varile hranu često kljucaju sitni šljunak i zemlju, s kojima se opskrbljuju mineralima, ali im u mišićnom želucu pomažu i pri varenju semenki. Iz tog razloga preporučujem za sve vrste papagaja i ukrasnih ptica, da na dno kaveza stavite pesak ili sitni šljunak koji sadrži veći ili manji udeo mlevenih školjki (grit) ili samo grit stavljati u manje posudice pored hrane kako bi ga ptice uzimale uz hranu. Za varenje su im važna i vlakna pa Vam preporučujem davanje raznog povrća i sveže trave, od koje najčešće vole list maslačka.

Ukoliko se radi o traumi obavezno morate posetiti veterinara da bi se ocenio stepen defekta i pružila pomoć ptici. Poželjno bi bilo dodavati multivitamine i minerale koji su neophodni za rešenje problema problema. S obzirom na starost Vaše ptice multivitamini će pomoći njenom organizmu u bržoj regeneraciji.

Za higijenu kljuna najbolje je staviti u kavez sipinu kost ili mineralni kamen, na koji će ptica sama brusiti kljun, koji joj raste čitavog života i mora ga trošiti.

Detaljne informacije o životu starije nimfe objasnila je koleginica Mirjana Pejčić, dr. vet. med, u prethodno objavljenom tekstu pod naslovom Kvalitet života stare nimfe.

OZNAKE: