Povratak

Uznemireno ponašanje novonabavljenog rozenkolisa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam rozenkolisa skoro je kupljen do pre par dana je sve bilo u redu ali danas je počeo da prevreće hranu u kavezu i da otvara otvor na kavezu namenjen za hranu da bi izašao, ranije smo ga puštali ali je leteo svuda i udarao glavom kad bi pokušao da pobegne, možete li mi dati savet kako da ga odučim od toga? Anja

O: Rozenkolis je vrsta papagaja koja nastanjuje područje jugozapadne Afrike, i to najviše Namibiju, Bocvanu i Angolu. Njegovo prirodno stanište su uglavnom suva kamenita područja sa žbunjem i visokim drvećem. Blizina vode mu je neophodna, a može se naći i u naseljenim predelima. Veoma je popularan kao kućni ljubimac.


Rozenkolisi su izuzetno aktivna, znatiželjna i zaigrana bića, a naročito kao kućni ljubimci, vole da lete unaokolo i da istražuju okolinu u kojoj žive. Rozenkolisi su vrlo privrženi svom partneru i uopšteno se smatra da je od velike važnosti za njihovo zdravlje da se drže u paru, a ne pojedinačno.

Privrženi su svom partneru, ali zbog svog temperamenta, može doći do svađe i agresije prema drugim pticama.

Rozenkolisi razvijaju povezanost sa vlasnikom. Ukoliko se rozenkolis drži kao kućni ljubimac i nema svog para, vezuje se za vlasnika i veoma pati kad on nije tu.

Ove ptice vole da imaju puno prostora i zato kavez mora biti što većih dimenzija (min. 45x55x45 cm). Osim hranilice i pojilice, u kavezu se treba nalaziti i nekoliko prečki ili grana (od voćki). Isto kao i kod tigrica, štapić na koji ptica doleće na kućicu ne sme biti duži od 10 cm tako da na njemu može stajati samo jedna ptica. Potrebno je i kućice razdvojiti malo dalje jednu od druge jer svađe izmedu parova znaju biti vrlo grube. Igračke su važan element u životu ovih papagaja - zvončići, ljuljaške, grančice i ostale igračke napravljene od prirodnih materijala.

Takođe, svakodnevno Vašu pticu puštajte da slobodno leti. Bilo bi dobro da puštate pticu da leti po stanu, svakoga dana u periodima kada ste Vi kući. Naravno, ne smete je puštati dok se ne prilagodi. Možda se Vaša ptica tada razveseli, jer let je za njih jedno od najlepših osećanja i pruža im veliko zadovoljstvo.

Svakoj ptici je potrebno određeno vreme da se prilagodi novim uslovima smeštaja, atmosferi, zvukovima, ljudima koji je okružuju, možda i drugačijim uslovima ishrane, društvu drugih ptica itd.

Može se okvirno reći da period od 2-3 nedelje predstavlja minimum koji je potreban da bi se ptica orjentisala, navikla na ishranu, na ljude, pokrete, zvukove itd. U tom periodu hranite je, čistite joj kavez, nemojte od nje očekivati mnogo.

Kako se na nagle pokrete, glasne zvukove ili od novih stvari lako mogu preplašiti, od prvog dana morate pažljivo postupati s njim kako se ne bi preplašio jer bi to odužilo vreme za pripitomljavanje.

Proces pripitomljavanja nije lak i brz. Zavisi od vrste ptice, starosti, pa čak i pola, a najviše zavisi od Vašeg iskustva i
strpljenja.

Prilazite joj polako, kad ste sigurni da vas je videla, pokreti neka vam budu lagani, a glas smiren i blag. Vremenom će se ptica opustiti i početi da peva. Kada ptica izgubi strah od Vas (strah pokazuju uznemirenim pokretima, bežanjem sa prečke, prekidanjem dotadašnjih aktivnosti, ubrzanim disanjem, opštom nesigurnošću itd), prilazite joj češće i više komunicirajte sa njom. Možete joj nuditi voće i poslastice iz ruke, tako će steći poverenje i u Vašu ruku, pa će rado prilaziti.

Iako su vrlo znatiželjne i zaigrane, mogu biti i vrlo borbene. Ponekad su vrlo mazne ptice, ali kako su temperamentne sklone su i grickanju i teritorijalnoj agresivnosti, te ljubomori. Ako rozenkolis kojeg ste skoro nabavili grize i preplašen je, nije od početka pravilno socijalizovan pa će Vam trebati i mnogo više strpljenja i upornosti za pripitomljavanje.

Neke od ovakvih ptica se mogu vrlo dobro pripitomiti, ali mnogi ipak ostaju nervozni u blizini ljudi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs