Povratak

Proliv nakon primene antibiotika

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam papagaja 3 godine, izuzetno je pitom, ljubi se, mazi se, igra se, ali pre par dana sam primetila kao ranicu pored kljuna. Odvela sam kod veterinara i dao mi antibiotik, Mediflox oral, davala sam svako jutro u vodu 2 kapi, ali od 3 dana, on niti jede niti pije, ne pomera se, ima vodenu stolicu, i to traje već 4 dana, sinoć nije imao snage čak je pao, jedva je ustao, uzela sam ga i špricom mu davala vodu i na prst po zrno da jede, malo je bolje ali samo toliko bolje da može da stoji. Molim vas, šta da radim? Lep pozdrav, Nevena


O: Kako su sad digestivni simptomi glavni problem Vašeg ljubimca, možete probati sa promenom antibiotika i dati sulfamidin, koji je dostupan u vidu rastvora za dodavanje u pijaću vodu, a koji se često koristi u slučaju vodenastih proliva ptica.

Kao potpornu terapiju možete davati i vitaminske preparate, kao i preparate za vraćanje balansa u gastrointestinalnom traktu ptica, poput Digest Balance kapi za ptice. Sve ove preparate možete kupiti u Pet Centru.

Uvek je preporučljivo da se ptica ponovo pregleda u veterinarskoj ambulanti, ukoliko se opšte stanje u toku propisane terapije pogoršava.

Uopšteno o povraćanju ptica pisali smo u odgovorima Uzroci povraćanja i Regurgitacija i povraćanje kod ptica.

Dodaci minerala i vitamina se mogu bez problema kombinovati sa antibiotikom koji biste uveli u terapiju. Preparat Digest Balance se može kapati i u hranu, pa na taj način ne morate sve preparate rastvarati u vodi za piće.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs