Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imamo 2 bele nimfe već 3 godine. Nikad nisu bile bolesne. Pre tri dana jedna se razbolela, ali nakon toga što smo svi u kući imali grip kao virusnu infekciju. Nimfi su oči bile suzne, a povraćala je šlajm neprijatnog mirisa. Ptici smo dali vitamine u vodu, izvadili je iz kaveza, stavili u mnji kavez, utoplili kavez, istuširali je toplom vodom da uklonimo taj šlajm jer se nalepio oko kljuna i po glavici, i pratimo je. Sva tri dana je po 3-4 dana povraćala šlajm, a kaka joj je zelenkasta i vodnjikasta. Ona se trudi da jede i pije, ali se vidi da je pospana, čuči u ćošku. Ponekad se razveseli, ali brzo izgubi energiju. Hteli smo da kupimo lek u apoteci za životinje, ali nisu znali šta da daju. Da li je potrebno da ptici kupimo antibiotik, ili neki lek, i koji? Nije toplo vreme i ne znam kako bismo i gde odveli pticu na pregled. Sumnjam da je u pitanju neka mutacija virusne respiratorne infekcije, i da se ptica od nas zarazila, jer svi smo u kući redom bili bolesni, sa sličnim simptomima, ćerka, ja, kunić, i sad ona na kraju. Kuniću su suzile okice, umivale smo ga, i sad je sve prošlo i ok. Molim Vas, pomozite. Unapred zahvaljujem, Slađana

O: Najiskrenije želim da pohvalim način na koji brinete o Vašoj nimfi i na negi koju joj pružate, koja je ispravna i vodi ka izlečenju, ali nažalost zbog niza simptoma koji su se javili kod Vaše nimfe neminovna je poseta veterinaru, jer jedino je veterinar taj koji će moći tačno da odredi koja je doza antibiotika i drugih lekova neophodna u slučaju lečenja Vaše nimfe.

Opisani simptomi mogu odgovarati čitavom nizu različitih bolesti pa je neophodno postavljanje dijagnoze uz klinički pregled ptice, kako bi mogli da ciljano lečite obolelu pticu.

Ukoliko niste sigurni kome biste se mogli obratili, možete ljubimca odneti na pregled na Fakultetu veterinarske medicine, u ambulantu za male životinje, najbolje sredom i četvrtkom od 16 do 20h. Možete ih kontaktirati na broj 011/3611-809.


Naglašavam da je uloga veterinara Pet centra pre svega savetodavnog karaktera, i da prepisivanje terapije - konkretnih preparata i lekova - vrši isključivo veterinar koji je u mogućnosti da izvši potpuni pregled.


O prehladi, respiratonim infekcijama, prolivu i povraćanju kod nimfe već smo opširno pisali u okviru naše veb stranice, u okviru sledećih tekstova: Prehlada kod nimfe, Nimfa – respiratorna infekcija, Proliv kod nimfe i Nimfa povraća.

Vašu ptičicu ćete najsigurnije preneti do veterinara u manjoj kutiji na kojoj su otvori za vazduh. Kutije u kojima se prodaju ptice obično su kartonske i prilagođene su upravo da ptica ne izleti, a da može normalno disati.

U prodavnicama Pet centra možete kupiti i male plastične transportere za ptice koji su praktični jer imaju ručicu za nošenje, pticama su udobni i lako se peru. Mogu poslužiti kao privremeni smeštaj za pticu u vreme čišćenja kaveza, putovanja ili posete veterinaru.

Za pticu je bolje da je prilikom transporta u polumraku i manjem prostoru. Tako se osećaju sigurnije, a kako stoje na ravnoj podlozi manja je opasnost od eventualnih povreda (npr. pad s prečkice u slučaju prenošenja u kavezu). Polumrak je važan naročito noću jer ptica nije izložena naglim promenama u osvetljenju okoline.

Virus gripa se ne prenosi sa ljudi na ptice, tako da o tome ne morate brinuti, u slučaju kada sve Vi ili Vaši ukućani bolesni. U tekstu Prenosive bolesti sa ptice na čoveka/Zoonoze se nalazi spisak prenosivih bolesti između čoveka i ptica.

 

OZNAKE: