Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Da li je potrebno čišćenje redovno, periodično ili nikada gnezda ptica? Imamo dva para zeba u posebnim kavezima koje su se gnezdile i izvele mlade i ponovo parile. Primetio sam da su im gnezda iznutra obložena svakakvim materijalom koji smo im davali ali da su dosta svoj izmet koristile kao vezivni materijal. Da li je to normalno, da li gnezdo treba čistiti itd. Hvala puno što postoji neko kome se možemo obratiti jer u našem manjem gradu veoma teško nađemo bilo kakvo znanje i pomoć oko malih ptica. Pozdrav, Aleksandar

O: Australijske zebice poreklom su iz Australije, veličine 10 cm, žive 10-15 godina. Razlika mužjaka i ženke je u tome što mužjak ima kitnjasto perje ispod krila, smeđe perje sa belim tačkicama na krilima i crvene obraze. Za držanje se preporučuje kavez minimalnih dimenzija 60x40x40 cm sa ne preširokim rešetkama.

Pošto spavaju u gnezdu obavezno im treba staviti i po dva gnezda, jedno za gnježđenje i jedno za odmaranje. Hrane se mešavinom semenki za zebe ili ptice egzote, spanaćem, listovima maslačka, izrendanom šargarepom i krastavcima, jabukama, bananama, tvrdo kuvanim žumancem i obavezno im ponuditi sipinu kost.

Polno su zrele sa 4 meseca, ali ih se ne preporučuje parenje sve do 9 meseci starosti dok se potpuno ne razviju. Ženka sedi na jajima 12-14 dana, izleže se prosečno 5 mladih, a izlegu se 4 puta godišnje.


Mladi za 14 dana izlaze iz gnezda, nakon 3-4 nedelje počinju samostalno da jedu.

Gnezdo čini drvena kućica 10x10x10 cm. Potrebno ih je obezbediti suvim travkama, sitnim grančicama i senom za gnezdo. Ako je ženka u izvanrednoj kondiciji ležaće na jajima nezavisno od mužjaka. Tada je potrebno jaja skloniti iz gnezda.

S obzirom da gnezdo koriste za spavanje tj. i kada ne leže na jajima u njemu obitavaju, svakako dobro očistite gnezdo od prethodnog legla i izmeta i ponudite im uvek sveže grančice i travke kako bi mogle ponovo da naprave gnezdo.

Nakon što novoizlegli ptići napuste gnezdo, njega treba dobro očistiti, a svake treće sezone zameniti novim.

 

OZNAKE: