Povratak

Suživot tigrice i nimfe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam već 8 meseci tigrice odlično su pripitomljene i obožavaju me, u pitanju su mužjak i ženka. Danas kada sam bila u školi našla sam na grani jednu nimfu. Odvela sam je kući bila je jako gladna. Možete li mi reći mogu li u mojoj sobi leteti zajedno tigrice sa nimfom da ne bude nekog sukoba. U napred Hvala! Anja

O: Nimfe se mogu dobro slagati s drugim ljubimcima. Ako mlade dođu u dom, mogu se sprijateljiti i s psima i mačkama, a zanimanje će pokazati i za akvarijumske ribice.


Kroz vreme prilagođavanja sprijateljiće se i s drugim pernatim ljubimcima. Jačina takvih prijateljstava najbolje se vidi prilikom puštanja ptica da zajednički slobodno lete.

Uzgajivači u velikim kavezima često smeštaju par tigrica i par nimfi. Znači, potreban je veliki kavez, koji će omogućiti nesmetano mahanje krila i tigricama i nimfi.

I nimfa i tigrica su radoznale i druželjubive, privržene vlasniku i uživaće u Vašoj pažnji, a je potrebno voditi računa da pažnju posvećujete u istoj meri i starosedeocima tj. tigricama, i novom ljubimcu. Ako ste često odsutni od kuće, ove dve vrste ptica mogle bi postati pravi prijatelji praveći društvo jedna drugoj u Vašem odsustvu.

Međutim, ako već kod slobodnog leta primetite netrpeljivost među pticama, nemojte pokušavati da ih stavljati zajedno. Kavez, u tom slučaju, trebaju biti odvojene te ih stavite jednu uz drugu. Na taj način dajete ptičicama priliku da se bolje upoznaju pa, u izvesnom vremenu, možete pokušati ponovo da ih pustite na zajedničko druženje.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs