Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Kupio sam nimfu 05.03.2017. i on se mnogo plaši, mužjak je, ima 3 meseca, ne cvrkuće baš puno, svaki put kad mu priđe neko od moje porodice iz kuće, on počne da drhti i penje se po kavezu i vidi se da je znatno uznemiren. Čini mi se da on noću veoma malo spava, često sam se budio noću i video sam da ne spava, svaki put kad ga pokrijem sa nekom tkaninom on se uznemiri, krece da cvrkuće, da se penje po kavezu dok se tkanina ne skine sa kaveza. Plaši se igračkica u kavezu i ne zna da jede grančicu sa vitaminima i sipinu kost. Plašim se da ga pustim da leti zato što ne znam kako da ga vratim u kavez, zato što me se plaši, vidi se da on želi da leti, pošto u kavezu često pokušava da leti. Kako da ga naučim da priča, da imitira moje zvukove i da mi doleti kad ga zovem? Molim Vas, ako možete što pre da mi odgovorite, pošto sam stvarno uznemiren. Hvala

O: Nimfe su vrlo drage, nežne ptice koje se lako pripitome. Idealan je kućni ljubimac i za decu stariju od 8 godina. Žive od 15 do 20 godina. Nazivaju ih malim kućnim klovnovima. Retko će naučiti da ponavljaju reči, ali su pravi majstori imitacije zvukova i melodija.

Rad s papagajem traži puno strpljenja, pa nikad kavezu nemojte prilaziti naglo, bez prethodnog javljanja. Obavezno ručno hranite pticu, tako da se navikne na ruku, u početku s spoljne strane kaveza, a kasnije i na ruku unutar kavezu.

Svaki put pticu vraćajte u kavez dok je dobre volje, pre nego se umori. Zadnje iskustvo van kaveza uvek mora biti pozitivno.

Pripitomljavanje ptice. tj. sticanje njihovog poverenja je ponekad dug i mukotrpan posao. Iako ima papagaja koje se pripitome za vrlo kratko vreme, ne gubite nadu. Svaka je ptica jedinstvena.

Teško je reći koji je to period kada će ptica prihvatiti uslove u kojima se nalazi i pokazati svoju veselu prirodu.


Može se okvirno reći da period od 2-3 nedelje predstavlja minimum koji je potreban da bi se ptica orjentisala, navikla na ishranu, na ljude, pokrete, zvukove itd. U tom periodu važna je da joj je ishrana pravilna, kavez čist, i nemojte od nje očekivati mnogo. Prilazite joj polako, kad ste sigurni da vas je videla, pokreti neka vam budu lagani, a glas smiren i blag.

Vremenom će se ptica opustiti. Kada ptica izgubi strah od Vas (strah pokazuju uznemirenim pokretima, bežanjem sa prečke, prekidanjem dotadašnjih aktivnosti, ubrzanim disanjem, opštom nesigurnošću itd), prilazite joj češće i više komunicirajte sa njom. Možete joj nuditi voće i poslastice iz ruke, tako će steći poverenje i u Vašu ruku, pa će rado prilaziti.

Naravno, proces pripitomljavanja nije lak i brz. Zavisi od vrste ptice, starosti, pa čak i pola, teže se pripitomljavaju ptice u paru nego kada su same jer se tada vezuju za vlasnika, a najviše zavisi od Vašeg iskustva i strpljenja.

Bilo bi dobro da puštate pticu povremeno da leti po stanu, svakoga dana u periodima kad ste Vi kući. Naravno, ne smete je puštati dok se ne prilagodi sredini. Možda se ptica tada razveseli, jer let je za pticu jedno od najlepših osećanja i pruža im veliko zadovoljstvo.


Mnogi uzgajivači navode da je kod ove vrste ptica potrebno osigurati dovoljno vremena i truda kako bi se sprečila pojava agresije ili neprirodnog ponašanja, kao što je čupanje perja, gubitak apetita,... Naime, nimfe su poprilično plašljive ptice te im je za pravilnu socijalizaciju i odgoj potrebno posvetiti poprilično puno vremena, na dnevnoj osnovi. Stoga, često uzgajivači i savetuju da se prilikom kupovine ove vrste, vlasnici odluče za držanje u paru kako bi se nadoknadio vremenski period odsustvovanja iz kuće i ptici osiguralo društvo.

O pripitomljavanju nimfe možete opširno pročitati u sledećim odgovorima: Nimfa – pripitomljavanje, kupanje, mitarenje i razlikovanje pola, Pripitovljavanje nimfe i puštanje iz kaveza, Dresiranje nimfe i Nimfa i razumevanje njenog ponašanja.

O oglašavanju nimfi pisali možete pročitati u teksu koleginice Ane Jovanović, dr. vet. med., koji glasi Nimfa – učenje govora i oponašanje zvukova.

Želimo Vam puno uspeha i strpljenja u pripitomljavanju Vašeg novog ljubimca!

 

OZNAKE: