Povratak

Toksične biljke i povrće za ptice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Čitao sam dosta o toksičnosti biljaka na pse i mačke, ali nikako ne mogu da nađem dejstvo datih toksina iz biljaka na ptice, moje ptice jedu dosta povrća i biljaka kao na primer: šargarepe, zelena salata, kupus salata, kuvani krompir, list praziluka, ponekad i luk, stabljiku cveta bokvice, detelinu, ponekad i ljutu svežu papričicu itd. Da li je nešto od ovog ''zeleniša'' štetno po ptice? Takođe da li znate da li su biljke tipa ciklame, singonium, spatifilum, kaktusi i sukulenti toksične po ptice?Moje ptice unose ponekada čistu NaCl, minerale koje kupujem kod Vas i aktivni ugljenik. Da li aktivni ugljenik neutrališe bar delom dejstvo toksina s obzirom da on ima dobre adsorpcione sposobnosti? I na kraju da li smeju da jedu išta što je masno ili ljuto, konstantno gledam kako neke nimfe jedu hleb, prženo jaje, prženi krompir itd. da li je to štetno po njih? Hvala unapred, David


O: Uvek je preporučljivo da pticama pored osnovne mešavine semena dodajete sveže voće i povrće. Ponekada ptice ne pokazuju ineresovanje za voćem u početku, pa treba biti uporniji i sačekati da se ptice oslobode. Ukoliko se desi da ptice odbijaju voće, ne brinite, dodavanjem vitaminsko - aminokiselinskih preparata možete sprečiti eventualne hipovitaminoze i avitaminoze.

Dodavanje poslastica u obliku bar klasa ili mešavine semena i sušenog voća pticama može delovati vrlo primamljivo.

Sveže voće i povrće se nudi pticama tako što im se servira naseckano ili narendana, u posudicama ili tanjiriću ili se okači na posebne metalne držače ili pomoću plastičnih kvačica prikvačenih za rešetke kaveza.

Ovako ponuđena sveža hrana može stajati unutar kaveza do tri sata, a nakon toga se uklanja.

Teško je odrediti gramažu hrane, pa mu možete ponuditi krišku jabuke, isečen kolutić banane, jedan komadić ili zrno grožđa. Od voća i povrća preporučuju se banane (ali oprezno sa količinima zbog mogućnosti gojenja), trešnja, grožđe, jagoda, grožđe, sveža smokva, urma, šljiva, papaja, breskva, tikvica, krastavac, paradajz, peršun, spanać (oprez sa količinom), celer, zelena paprika, slatki krompir, sveži mladi kukuruz, a šargarepa se renda i meša s kuvanim jajem ili sa zrnjevljem.

Oprezno s ponuđenom količinom šargarepe zbog vitamina A i opasnosti od njegovog prekomernog odlaganja u jetru, čime se ona ujedno opterećuje i dovodi do oboljenja, uz napomenu da se šargarepa više daje određenim vrstama ptica zbog potenciranja crvene boje perja.

Takođe im možete ponuditi i jabuke, kruške, belo grožđe, lubenicu, kivi, zelenu papriku, radić, zelenu salatu, brokoli, kelj i ponekad koji kikiriki u ljusci, suncokretove semenke…

Vašim pticama možete davati kuvani krompir, ali ne i sirov zbog toksičnosti i teške svarljivosti, šargarepa u malim količinama, celer, kukuruz šećerac, repa, grašak, listove kupusa u maloj količini zbog teže svarljivosti.

Nimfama možete davati svežu i suvu neljutu papričicu i to svaki drugi dan u maloj količini, ali u svakom slučaju ptica će pojesti samo onoliko koliko joj odgovara. Za dijamanske golubiće ne postoji tačno utvđen podatak da mogu ovo da jedu, ali ukoliko Vaše golubice nemaju smetnje u varenju nakon konzumiranja ovog povrća možete im davati, naravno u malim količinama.

Ostale biljke poput spatifuluma, ciklame i singonive, ne bi trebalo da budu prisutne u ishrani nimfi ili drugih ptica, ukoliko im ne odgovaraju zbog olfaktornih karakteristika ovih biljaka.

Aktivni ugalj ima veliku sposobnost vezivanja toksina i drugih štetnih produkata u želucu i crevima i omogućava na taj način njihovu eliminaciju iz organizma.

Nimfa može jesti žumance od tvrdo kuvanog jajeta.

Pticama ne bi trebalo davati suviše začinjenu i prženu hranu jer ovo ometa njihovo varenje.

O listi otrovnih biljaka za pticu možete pročitati u sledećim odgovorima: Papagaji i otrovne biljke, Izbirljiv rozenkolis – Da li su biljke dracena, bendžamin i kalahoja otrovne za biljku.

Najbolji indikator da li Vašim ptičicama odgovara neka hrana ili ne jeste da pomno pratite njihovo ponašanje nakon konzumiranja i da ukoliko primetite promene u zdravstvenom stanju, poput dijareje i povraćanja, to bi značilo da određena hrana ne odgovara Vašim pticama.


U svakom slučaju aktivni ugalj je dobar u uklanjanju svih štetnih materija u organizmu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs