Povratak

Uslovi sredine u kojoj boravi tigrica/Treptanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre 3 dana dobila sam tigricu i nazvala je Mini. Prvo sam je smestila u dnevni boravak ali mi se čini da je tamo prevelika buka zbog tv-a koji je non stop upaljen. Da li je dobro što sam je sada premestila kod mene u sobu gde je mirnije, pošto mi se čini da je veoma uplašena. Uz to, čini mi se da Mini malo teže trepće, da li je to normalno, da li je bolesna, ili se jednostavno nije naspavala? Hvala unapred, Katarina

O: Ptice kao kućni ljubimci, posebno mlađe, mogu biti vrlo osetljive na spoljne uslove, odnosno na način držanja.


Ptici bi trebalo obezbediti što povoljnije uslove spavanja, što dosta utiče na opšte zdravlje ptice. Ako tigrica ne bude dovoljno spavala, i ukoliko nema kvalitetan san, mogu se javiti razni poremećaji u ponašanju, od nervoze do čupanja perja sa tela.

Poželjno je da ptičici obezbedite barem osam sati sna, a idealno bi bilo 12 sati.

Prostorija u kojoj boravi i spava ptica trebala bi da bude topla bez prisustva dima i promaje i bez mnogo buke (pojačan televizor i preglasna muzika, vika ukućana, saobraćaj...), tako da ste dobro postupili premeštivši Vašu pticu dalje od izvora buke.

Bilo bi dobro da pokrijete kavez tamnom tkaninom/prostirkom dok ptica spava, što svakako pomaže da ptica ima bolji sam zbog odsudstva svetlosti. U svakom slučaju bi bilo najbolje da u prostoriji gde spava ptica ipak ugasite svetlo.

Ako se ptica drži u prostoriji gde preovladava veštačka svetlost tokom većeg dela dana (gledanje televizije, držanje upaljenih ukrasnih svetiljki i slično), to može delovati vrlo stresno na fizičko i psihičko zdravlje ptice.

Takođe, nemojte se uplašiti ako Vaša ptica ima noćni napad panike. Kada ih nešto uplaši ili trgne iz sna, nekontrolisano počnu da lete po kavezu pa mogu da se povrede. Najbolje je da je soba u kojoj spavaju mirna i zamračena, a kavez pokrite tamnom tkaninom.

Optimalna temperatura prostorije u kojoj boravi tigrica bi trebalo da bud od 18 do 24 ⁰C.

Ponašanje, naime treptanje koje opisujete, ne spada među simptome oboljenja kod ptica, o čemu smo pisali u sledećim odgovorima Bolesna tigrica, Bolesna tigrica Znaci bolesnog stanja kod tigrice i Simptomi bolesnog stanja i pregled ptice.

Pružite Vašoj tigrici najbolje uslove i ishranu, čime sprečavate razvoj bilo kog oboljenja. Po potrebi joj dodajte multivitaminske preparate u ishranu.