Povratak

Uvođenje svežeg voća i povrća u ishrani ptica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Sa koliko meseci mogu da mojoj tigrici dajem sveže voće i povrće? Pozdrav, Arsenije

O: Uvek je preporučljivo da pticama pored osnovne mešavine semena dodajete sveže voće i povrće. Ponekada ptice ne pokazuju ineresovanje za voćem u početku, pa treba biti uporniji i sačekati da se ptice oslobode. Ukoliko se desi da ptice odbijaju voće, ne brinite, dodavanjem vitaminsko - aminokiselinskih preparata možete prevenirati eventualne hipovitaminoze i avitaminoze.

Dodavanje poslastica u obliku bar klasa ili mešavine semena i sušenog voća pticama može delovati vrlo primamljivo.


Sveže voće i povrće se nudi pticama tako što im se servira naseckano ili narendana, u posudicama ili tanjiriću ili se okači na posebne metalne držače ili pomoću plastičnih kvačica prikvačenih za rešetke kaveza.

Ovako ponuđena sveža hrana može stajati unutar kaveza do tri sata, a nakon toga se uklanja.


Teško je odrediti gramažu hrane, pa mu možete ponuditi krišku jabuke, isečen kolutić banane, jedan komadić ili zrno grožđa. Od voća i povrća preporučuju se banane (ali oprezno sa količinima zbog mogućnosti gojenja), trešnja, grožđe, jagoda, grožđe, sveža smokva, urma, šljiva, papaja, breskva, tikvica, krastavac, paradajz, peršun, spanać (oprez sa količinom), celer, zelena paprika, slatki krompir, sveži mladi kukuruz, a šargarepa se renda i meša s kuvanim jajem ili sa zrnjevljem.


Oprezno s ponuđenom količinom šargarepe zbog vitamina A i opasnosti od njegovog prekomernog odlaganja u jetru, čime se ona ujedno opterećuje i dovodi do oboljenja, uz napomenu da se šargarepa više daje određenim vrstama ptica zbog potenciranja crvene boje perja.


Koristite sezonsku ponudu voća ili povrća, leti smokve, breskve i slično.


O ishrani nimfe pisala je koleginica Ana Jovanović u tekstu Ishrana nimfe.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs