Povratak

Promuklost kod tigrice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Pre dve godine smo u pet centru kupili papagaja tigricu i do pre mesec dana sve je bilo u redu. Međutim vec mesec dana papagaj dok diše kao da pišti i više ne cvrkuće i ne krešti, što je ranije redovno radio. U veterinarskoj apoteci su mi dali neke kapi koje sam stavljala u vodu, ali se ništa nije promenilo. On normalno jede i pije vodu, ali mu je perje nakostrešeno i sve vreme dok diše ispušta zvuk pištanja. Zbog čega bi to moglo da bude tako i da li je to nešto ozbiljno? Unapred zahvalna na odgovoru, Tatjana


O: Pretpostavljam da pištanje kod Vaše ptice predstavlja promuklost, koja može biti popratni simptom nekih ptičjih bolesti poput psitaoze. O ovom oboljenju možete pročitati u tektu Zarazne bolesti (zoonoze) – Hlamidioza/Psitakoza.

Takođe, može biti i posledica aspergiloze, pri čemu dolazi do upale sinusa glave koja se širi i na sluznicu gornjih disajnih puteva zbog sekundarne infekcije bakterijama.

Promuklost je zabežena i kod ptica koje se drže u prostorijama prepunim dima od cigarete ili gde se kuva, kao i u prostorijama gde presuvi, topli vazduh uzrokuje slične probleme.

Svojoj ljubimici možete pomoći i davanjem vitaminskog preparata posebno obogaćenog vitaminom E i aminokiselinama koje pomažu izgradnji i vlažnosti sluzokože gornjih disajnih puteva, koji bi pomogli u slučaju promuklosti. U Pet centru možete nabaviti preparat Canto-Vit (Versele-Laga) koji se dodaje u vodu za piće.

Bilo bi poželjno da veterinar pregleda tigricu odnosno da se njen izmet odnese na koprološku analizu radi isključivanja određene bolesti.

Takođe, obratite pažnju i na uslove koji vladaju u prostoriji gde držite ljubimca (zadimljenost, klima, pare od kuvanja i slično) i kavez smestite na drugo mesto s boljim uslovima od prethodnih.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs