Povratak

Poteškoće kod parenja kozica i uginuće mladih

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Dobila sam par kozica prošlog leta. U 3-4 navrata ženka je nosila jaja od 5-8 komada. Prvi put nije izbegla jer smo se selili. Prethodna dva puta izleže po 2-3 pileta ali ih pronađem mrtve. Pa me interesuje šta bih mogla da uradim da ih održimo u životu jer evo po četvrti put leži na jajima. Pozdrav, Marija

O: Kozice u dobroj kondiciji se razmnožavaju skoro tokom čitave godine, izležući čak četiri legla godišnje.


Dva legla godišnje su sasvim dovoljna kako se ptice ne bi previše iscrpljivala podizanjem gomile ptića. Ne bi im trebalo dozvoliti da se razmnožavaju tokom letnjih meseci pošto postoji opasnost od toplotnog udara, na koji su osetljive i ženke i pilići.

Par kozica je povezan veoma čvrstim vezama i izgleda da ta veza traje čitavog života. Kozice postaju veoma rano polno zrele, i dešava se da hoće odmah da podižu piliće iako su i oni još uvek mladi pilići.

Sa 5 meseci kozice su polno zrele, ali  preporuka je da se sačeka sa reprodukcijom dok ne navrše 10 ili više meseci. Standardno gnezdo za nimfe savršeno odgovara kozicama, a na dnu treba staviti piljevinu.

Obično nose jaja svaki drugi dan. Prosečno leglo sadrži 7 jaja, mada može biti i više. Period inkubacije je 19 do 21 dana (zabeleženo je i nekoliko slučajeva gde je potrajalo do 25 dana). Na jajima leži ženka dok se mužjak takođe može videti u kućici kako leži pored ženke.


Ptići po izleganju imaju sivo paperje na sebi. Leže na leđima kada ih roditelji hrane u tom uzrastu. Oči im se otvaraju sa nekih 10 dana starosti. Izlaze iz gnezda sa nekih 5 nedelja, a sa 8 su potpuno nezavisni.

Može se desiti da ženka započinje sa ponovnim parenjem i stvaranjem novog leglo, dok su tek izlegnuti ptići još uvek u gnezdu. Tada su oni vrlo ranjivi na čupanje perja i sakaćenje od roditelja, i u tom slučaju ih treba skloniti kod druge ženke ili ih ručno hraniti, što mi se čini da je u pitanju kod Vaših ptica.

Ženka u dobroj kondiciji može podneti ovakvo ubrzano leženje jaja, ali to slabi njeno zdravlje i skraćuje životni vek, čak može dovesti i do smrti usled iscrpljenosti, tako da Vas savetujemo da odvojite mužjaka i ženku neko vreme, kako biste sprečili moguće parenje.

Tokom ovog perioda razdvojenosti dodajte Vašoj ptici neki od multivitaminskih preparata u ishranu, što će ubrzati oporavak organizam od prečestog izleganja jaja. Nakon određenog perioda možete ih ponovo spojiti, ali ovog puta pomno pratite šta se dešava pre i nakon izlegnuća pilića, kako biste odvojili mlade od roditelja ukoliko uočite bilo kakvo grubo ponašanje prema njima.

Najbolje bi bilo da se povodom ovog problema obratite profesorki Radmili Resanović sa Fakultela veterinarske medicine u Beogradu, koja se baš bavi pticama na Katedri za bolesti kopitara, mesojeda, živine i divljači, koja je dovoljno stručna kada je upitanju ovakva problematika kod ptica. Možete je dobiti na broj 011/3611-810 i 011/3615-436, lokal broj 361.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs