mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Da li trebam da me brine što moj rozenkolis neće da grize sipinu kost? Anja


О: Rozenkolinsi se hrane raznim semenjem, najčešće semenkama akacije, bobicama, voćem i povrćem, a veliki su ljubimci insekata i crvića.

Jedinke koje se drže u "kućnim uslovima" se hrane semenjem prosa, ovsa, suncokreta, konoplje, američkog sirka, svetlog semena i kanarinskom hranom, a mladim pticama treba davati mešavinu jaja, keksa i maka.


Osim hrane potrebno je uvrstiti u ishranu i vitaminsko - mineralne preparate. Dobri  izvori minerala su pesak i  sipina kost.


Pesak u ishrani ptica ima dvostruku ulogu. Kao prvo, predstavlja važan izvor minerala. Druga, važnija uloga je učestvovanje u varenju hrane. Ptice nemaju zube, pa im je zato za omekšavanje hrane radi i lakšeg varenja potrebno pomoćno sredstvo.

U prirodi su to sitni kamenčići koje ptica sakuplja u svojoj okolini, a u kavezu je to pesak. Pesak koji ptica proguta sakuplja se u njenom probavnom traktu i kada ptica proguta hranu, mišići želuca se sakupljaju i rastežu i uz pomoć zrnaca peska melju hranu. Kada ptica u kavezu ne bi imala šljunka ili peska, varenje hrane bi bilo otežano, a u ekstremnim slučajevima može doći i do uginuća od gladi, iako redovno jede hranu. Zato je potrebno da se u svakom kavezu nalazi posudica koju redovno nadopunjavamo peskom.


Sipina kost kod ptice ima višestruku funkciju. Prvenstveno služi kao izvor kalcijuma i nekih drugih minerala. Takođe služi i kao sredstvo za održavanje kljuna ptice, a isto tako može predstavljati neku vrstu zanimacije za pticu.

Od sipine kosti pokušajte za početak da odlomite komad i ponudite papagaju. Ponekad im je draže da započnu da kopaju po sredini kosti koja je nešto mekše konzistencije od spoljašnjih, žilavijih delova. Takođe, ukoliko Vaša ptica i dalje bude odbijala sipinu kost možete joj ponuditi i mineralni blok s ukusom voća te će na njemu moći da oštri svoj kljun i pri tome da unosi minerale.


U svakom slučaju možete koristiti tečne multivitaminske preparate koji će nadoknaditi vitamine koji su neophodni ptici, a koje možete naći u našim prodavnicama i u veb prodaji.

OZNAKE: