aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Prošle nedelje sam kupio u Nišu u jednom petšopu 2 standardne australijske zebice, mužjaci, jedan je stariji, drugi je još mlad, još mu je narandžaste boje kljun, s tim što mlađem na srednjem prstiću nedostaje kandžica, čitao sam u vezi toga vaš odgovor jednom posetiocu na vašem sajtu, ali bi me interesovalo na osnovu slike koje ću vam poslati, da mi kažete da li nije koren kandžice uništen. Hvala unapred na odgovoru. Borko

O: Nažalost na osnovu slike se ne mogu tačno razjasniti da li se radi o trajnom uništenju ili ne.


Fiziološki, ptice imaju po jednu kandžu na svakom prstu. Kandža je slične boje kao i koža noge i manje ili više povijena i oštra. Nedostatak kanđže na jednom ili više prstiju može biti urođeno ili stečeno. Kada je nedostatak kandže urođen, odmah nakon što se ptić ispili primećuje se navedeni nedostatak. Kandža najčešće nedostaje kod ptica koje su povredile nogu.

Ptice se mogu povrediti na više načina, a najčešće povrede nanose jedna drugoj ili se oštrim kandžama zakače za kavez, a zatim pokušavajući da se oslobode, otrgnu kandžu.

O gubitku nokta kod ptice pisala je koleginica Ana Jovanović, dr. vet. med., u tekstu koji glasi Gubitak nokta (kandže).


Rana zaraste uglavnom bez komplikacija, ali je preporučljivo da veterinar zbrine povredu.

Na mestu rane ostaje ožiljak, nokat ne izrasta (ukoliko je koren kandže otrgnut), a ptica može koristiti ekstremitet sasvim normalno i za dalji život im nedostatak kandže ne predstavlja problem.

OZNAKE: