Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam japanske prepelice i želela bih da imaju bebe, da li možete da mi kažete nešto o razmnožavanju prepelica i kako bih mogla da uspem u tome? Nevenka

O: Japanske prepelice rano polno sazrevaju, već u starosti od 35 do 50 dana. U intenzivnom farmskom uzgoju jaja snesu svakih 18 sati, tj. od jedne ptice nosilje tokom 12 meseci možemo dobiti od 300 do 360 jaja.

Zanimljivo je da u tom razdoblju težina dobijenih jaja dvadesetak puta premašuje težinu same prepelice. Kako bi se postigla dobra kvota oplodnje, odnos među polovima trebao bi biti 1:2 ili 1:3, i to ne bi trebalo prekoračiti. Ako je u kavezu veći broj mužjaka, sukobi među njima su česti, a time i ranjavanje onih slabijih. Stoga se ne preporučuje držanje dvojice ili više mužjaka s više ženki u jednom prostoru. Takođe, nije poželjno zameniti mužjaka tokom razdoblja parenja jer to negativno utiče na sklad porodice.

Jaja za rasplod moraju biti zdrava, ujednačene veličine, bez deformacija i glatke ljuske. Treba odbaciti jaja bele ili neuobičajene boje ljuske jer ona u sebi nose nepoželjne genetske osobine koje se nasleđuju. Čuvaju se na tamnom i hladnijem mestu (10 - 15 °C) u kutiji ili posudi obloženoj mekom tkaninom. Tokom leta jaja ne smeju biti starija od 8 dana, a zimi ne više od 12 dana. U hobističkom uzgoju za inkubiranje se mogu koristiti jaja dvogodišnjih ženki koja teže i do 15 g.

Treba koristiti samo jaja od dobrih nosilja. U farmskom uzgoju za rasplod se koriste životinje u dobi od 6 do 8 meseci. Kako je japanska prepelica tokom selekcije izgubila prirodni nagon za sedenjem na jajima, njena jaja podmeću se pod kvočke patuljastih rasa kokica ili se stavljaju u inkubator. Najbolji rezultati se postižu ako se pod kvočku stavi od 20 do 30 jaja. Prosečna temperatura u inkubatoru uz samo jaje treba biti 37,8 °C, a vlažnost vazduha oko 60%. Ako ne posedujete automatski inkubator, jaja morate stalno okretati. Inkubacija traje između 16 i 17 dana.

O nošenju jaja kod prepelica pisala je koleginica Mirjana Pejčić, dr. vet. med., u tekstu koji glasi Japanska prepelica (Coturnix japonica) i nošenje jaja.


OZNAKE: