Povratak

Dezinfekcija kaveza i pravljenje gnezda kod zeba

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: U Vašem članku, o uslovima držanja zeba sam našao podatak da je potrebno redovno čistiti pojilice, hranilice i prečke u kavezu, kao i dno kaveza, a radi sprečavanja zaraznih bolesti. Pošto piše da je poželjno jednom mesečno oprati vrućom vodom ispražnjeni kavez kompletno, pitam Vas da li je to neophodno, pošto ptice moraju da se uhvate i prebace u neki privremeni prostor, što je za njih svakako stres. Takođe me zanima kada im treba ubaciti gnjezdo, kada je pravi trenutak za to? S poštovanjem, Nebojša


O: Zebe brzo sazrevaju i spremne su za parenje sa 11 - 12 nedelja. Poželjno je da se ne počne sa razmnožavanjem pre 6 - 9 meseci.

Za parenje zeba je poželjno da imate dva para, tj. da obezbedite još jednog mužjaka. Nije nemoguće da dođe do oplodnje druge ženke, već je par zeba bitan zbog ležanja na jajima - da se dve ptice smenjuju (mužjak i ženka naizmenično leže na jajima tokom perioda inkubacije).

Detaljnije informacije o parenju i gnežđenju zeba pisala je koleginica Aleksandra Todosijević, dr. vet. med., u tekstu koji glasi „Razmnožavanje zeba“.

Gnezdo se ubacuje kada ptičice dostignu polnu zrelost, a to je sa 11-12 nedelja.


Generalno čiščenje kaveza je preporučljivo da se radi jedanput mesečno, ali ako ptičice leže na jajima ili su izrazito plašljive, čišćenje može i ređe da se sprovodi. Ipak, hranilicu, pojilicu i prečke, kao i donju tacnu koja se vadi možete redovno čistiti bez bojazni da će to biti stres za ptice.

O dezinfekciji kaveza možete pročitati u mom prethodnom tektu naslovljenom kao Dezinfekcija kaveza zbog useljenja nove ptice.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs