Povratak

Orasi, lešnici i voće u ishrani tigrice/Govor tigrica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Čula sam da papagaji tigrice vole da jedu orahe i lešnike i ostalo voće, ali kako da im dam? Kako da ih naučim da govore pošto imam dvoje, mužjaka i ženku. Pozdrav, Slobodanka iz Novog Sada

O: Osnovna hrana tigrica je proso, muhar i svetlo seme, kao i ljušteni ovas. Pored ove baze, može se dodavati i zelena hrana: zelena salata, keleraba, šargarepa, celer, kelj, kupus, peršun, jabuka, kruška, suvo voće, list maslačka. Izbegavajte limun, pomorandžu i mandarinu. Praktično, svo voće i povrće možete dodavati, ali je neophodno da bude dobro oprano. Ne smete davati velike količine voća i povrća, da ne bi došlo do pojave dijareje i poremećaja varenja. Zelena hrana ima u sebi veliku količinu vitamina i minerala, pa je dobra kao dopunska hrana i za preventivu raznih avitaminoza.

Tigrice su biljojedi, tako da ne bi bilo dobro dodavati im hranu životinjskog porekla. Za varenje hrane životinjskog porekla porebni su sasvim drugi enzimi, koje tigrice ne poseduju u dovoljnoj količini, pa može doći do poremećaja u varenju.

Što se tiče orašastih plodova možete ih iseckati i dodavati ali u malim količinima i ne češće od dva puta nedeljno.
Kada tigrice žive u paru, nezavisno od toga da li su istog ili različitog pola, predstavljaju društvo jedan drugom, oponašaju jedan drugog i vrlo ih je teško naučiti da govore.

O učenju tigrice da govori pisala je koleginica Aleksandra Todosijević, dr. vet. med., u tekstu koji glasi Kako naučiti tigricu da govori?