Povratak

Suživot mužjaka i nove ženke rozenkolisa nakon uginuća prethodne

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moj papagaj, mužjak, koga imamo već 7 meseci, je plašljiv i stalno je voleo da ode na ogledalo čim ga pustimo, misli da je to njegov drugar. Kupili smo mu ženku pre 2 meseca koja je pre par dana uginula, bila je naduvana i stalno je jela, nismo znali šta da radimo. 2 dana pre nego što je uginula, nije mogla da leti. Sada nam je žao zbog toga, zanima nas da li će primiti drugu ženku rozenkolis? Unapred vam hvala, Vanja.

O: Ukoliko želite da svom rozenkolinsu nabavite ženku to je sasvim moguće pri čemu im možete obezbediti uslove za razmnožavanje. Prilikom spajanja ptica neophodno je da prođe period prilagođavanja. Nakon toga uslovi za razmnožavanje se obezbeđuju tako što se postavlja kućica za spavanje i nošenje jaja.


Kućica za nošenje jaja treba da bude napravljena od dasaka, sa unutrašnjim dimenzijama 18x18x25 cm. Najbolje je koristiti konstrukcije sa pokretnom gornjom stranom kako bi proces gnežđenja mogao da se prati, a gnezdo redovno čisti.

Prečnik otvora na kućici je 5 cm. Kao materijal za gradnju gnezda treba im obezbediti tanke grančice lipe, breze i vrbe. Sa njih ptice gule koru, od koje u unutrašnjosti formiraju pravo gnezdo nalik na vrapčije. Mlade hrane oba roditelja, ženka u početnoj, a mužjak u završnoj fazi.

Roditeljskom paru potrebno je pojačati ishranu tokom ishrane mladih ptica pa im možete ponuditi npr. nakvašene semenke, struganu šargarepu i jabuku, tvrdo kuvano jaje i kao izvor kalcijuma sipinu kost, kalcijumovu kocku i vitaminsko-mineralne gotove preparate. Sveža voda im uvek mora biti dostupna. Sveže namirnice koje ne pojedu sklonite iz kaveza i menjajte novim na dnevnom nivou. Zrnasta hrana može biti dodavana prema potrošnji, ali bi trebalo da je dostupna u svakom trenutku.

U ponudi Pet centra možete naći i gotovu hranu koja se koristi u periodima povećanih potreba organizma ptica (razmnožavanje, mitarenje, odgoj podmlatka, rekonvalescencija itd.), kao i vitaminsko-aminokiselinske preparate koji se mogu dodavati u hranu ili u vodu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs