mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam dijamantne golubiće, par, i ženki se prekjuče polomio kljun, 1/3 deo donje ,,vilice,, (ne zamerite mi na izrazu, ne znam doista kako Vi veterinari to nazvate). Da li postoji nešto šta mogu da uradim kako bi joj bilo bolje, kljun joj ne visi, ali joj je blago nakrivljen na dole, uzrok ne znam šta je. Srdačni pozdravi, David.

O: Pucanje i listanje kljuna može da bude posledica mehaničkog oštećenja usled neke traume ili udarca kljuna, prilikom letenja ili sletanja (prozor, zid, vrata...) ili kao posledica oštećenja kljuna na neki od predmeta u kavezu.

Oštećenja kljuna mogu da se jave i kao posledica griženja rešetki kaveza. Ponekad su takva stanja (povrede) posledica bolesti, a vrlo često posledica nedostatka, tj. deficita vitamina D3 i kalcijuma.

Povrede mogu da budu: puknuća, rupe ili ljuštenje dela kljuna. Ukoliko povreda krvari, krvarenje mora da se zaustavi. U većini slučajeva nastala rana mora da se očisti i ako je potrebno da se da neki antibiotik ili antimikotik.

S obzirom da se u kljunu nalaze nervni završeci, bol koji nastaje kod povreda kljuna može da oteža ili potpuno onemogući hranjenje.

Ukoliko se radi o traumi obavezno morate da posetite veterinara da bi se adekvatno procenio stepen oštećenja i pružila adekvatna pomoć ptici. Poželjno bi bilo dodavati multivitamine i minerale koji su neophodni za sanaciju problema.

OZNAKE: