ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: U poslednjih mesec dana moja tigrica neprijatno miriše kao na izmet. Kupao sam je 3 puta i opet isto. Znate li možda u čemu je problem i šta bih mogao da uradim? Pozdrav :) Stefan


О: Izmet kod ptica po pravilu nema mirisa. Kada se zaista radi o intenzivnom mirisu samog fecesa, ovo može upućivati na zdravstveni problem. Upravo jak miris na kiselo ili na sirće može uputiti na infekciju sistema za varenje kvasnicama ili gljivicama. Obično u tom slučaju je i feces bleđi ili čak kao naduven. Jak pak miris nalik truleži ili zemlji gotovo je indikativan za smetnje u varenju prouzrokovane mikroorganizmima protozoama, a na fecesu se može uočiti i sluz.


Infekcije gljivicama mahom su oportunističke bolesti, odnosno infekcija je klinički vidljiva kada padne obrambena sposobnost organizma ptice.


Budući da ptice imaju instinkt da skrivaju znakove bolesti od drugih pripadnika jata, znakovi bolesti mogu ostati neprimećeni dok nije kasno.

.

Iz tog Vam razloga, savetujem da nimfu odvedete u Vašu veterinarsku ambulantu kako bi se pregledao te na osnovi nalaza pretraga tačno utvrdilo o čemu se radi, a sve u svrhu pravovremene terapije stanja i osiguravanja optimalnog oporavka bez komplikacija po zdravstveno stanje.


Ukoliko niste sigurni kome biste se mogli obratili, možete pticu odneti na pregled na Fakultetu veterinarske medicine, najbolje sredom i četvrtkom od 16 do 20h. Možete ih kontaktirati na broj 011/3611-809.

 

OZNAKE: