Povratak

Nakostrešenost kao opšti simptom oboljenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam žensku nimfu koja je nije puno stara. Jutros je izašla iz kaveza i bila sasvim normalna igrala se letjela itd. Kasnije se skupila u jedan ćošak i nakostriještila i nije se pomakla odatle. Poslije je ušla u kavez i isto to radila, ali jede normalno i malo više pije vode. Da li je to znak neke bolesti ili je spremna za parenje, pošto je sada proljeće. Ako možete odgovoriti što prije hitno je. Hvalа, Selma

О: Zdrava nimfa je živahna, umereno jede, pije, perje joj je uredno i polegnuto (osim nakon kupanja ili uređivanja kada se ptica nakostreši upravo da bi prosušila i rasporedila perje). Kod nimfi se, kao i kod ostalih ptica, veliki broj bolesti ispoljava istim ili vrlo sličnim simptomima. Oni mogu biti slabije ili jače izraženi, a vlasnici po pravilu vrlo rano opažaju odstupanja od normalnog ponašanja i izgleda ptica. Bolesne ptice manje jedu ili prestaju da uzimaju hranu (ponekad se kao simptom javlja prejedanje), povraćaju sadržaj iz voljke, stolica je promenjene boje i konzistencije (proliv, zatvor), javljaju se tegobe od strane disajnog sistema (kijanje, kašljanje, iscedak iz nosnih otvora, otežano disanje, promenjeno oglašavanje). Znak poremećenog zdravlja je i promena u boji, količini, i brzini rasta perja (produženo ili izostalo mitarenje).

Bolesne ptice imaju nakostrešeno perje, poluzatvorene ili zatvorene oči, prestaju da se oglašavaju, a glavu zavlače pod krila ili je drže zabačenu u nefiziološkom položaju. Iscrpljene jedinke čuče na dnu kaveza, ne pokazuju strah i daju da se drže u ruke bez imalo otpora.

Takođe, ukoliko Vaša nimfa još uvek ima paperje može se raditi o fiziološkom stanju, pa je iz tog razloga perje narogušeno, te će ga postepeno u potpunosti izgubiti. Svakako vodite računa da nimfa nije na promaji ili na direktnom suncu, jer i u tom slučaju zna da naroguši perje.

Savetujem Vam da u ishranu Vaše nimfe uvedite vitaminski preparat pod nazivom Omni-Vit i Anima Strath, koje možete naći u našoj ponudi.

S obzirom da je nakostrešenost opšti simptom, i da je uglavnom početni simptom kod svakog oboljenja, ne mogu Vam reći da li je kod Vaše nimfe nastupilo neko oboljenje, te Vas savetujem da propratite zdravstveno stanje ptice u narednim danima i da se, ukoliko se javi još neki simptom oboljenja, obratite veterinaru.

Svakako bi uvođenje multivitamiskih preparata u ishrani ptice treba da dovede do poboljšanja otpornosti organizma i eventualnog zaustavljanja potencijalnog oboljenja.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs