Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Kupio sam tigricu, ispostavilo se da je ženka, pre tačno mesec dana u vašem Pet centru. Tigricu hranim hranom koju sam kupio kod vas i koja u sebi pored semenki ima i sušenog voća. Takođe kupio sam joj i poslastice, sipinu kost i neke vitamine koje mešam sa hranom i koju tigirca konzumira. Ono što me plaši je to što sam na internetu čitao da tigrice vole gotovo svo sveže voće i povrće. Ja sam joj nudio jabuke, kruške, banane, šargarepe...kako u hranilici tako i što sam joj voće i povrće zaglavio između rešetaka ali ona nije želela ni jednom ni da proba ništa od toga. Da li je to problem za zdravlje tigrice i na koji način da je nateram da jede navedeno voće i povrće? Unapred hvala na odgovoru. Pozdrav, Marko

O: Navedeni problem koji imate sa ishranom tigrice prisutan je kod mnogih vlasnika ptica, kao i u zoološkim vrtovima i rezervatima.

Voće i povrće nudi se pticama tokom jutarnjih sati, i to što veći izbor to bolje, jer prepuštamo ptici da sama izabere, pa su šanse da ona pojede neku voćku veće. Voće se secka na manje komadiće, može se iscediti i pomešati sa suvom hranom i semenjem koje dajete svakodnevno tigrici.

Kako bi ptici voće učini zanimljivijim, komadiće voća ređate na držače koji moraju biti od drveta, s izbočinama na kojima izlažemo sveže voće.

Ovako ponuđena hrana ne sme biti dugo u kavezu, već se mora ukloniti nakon sat vremena, jer sveža hrana brzo truli i sklona je kvarenju.

Ponuda sveže hrana je raznolika: od šljiva, jabuka, pomorandže, grejpfruta, papaje, breskve, paradajza... Preporučuje se da se uklone kožica sa voća, kao i njihove koštice.

O izboru voća i povrća za ptica pisala je koleginica Ana Jovanović, dr. vet. med., u sledećim tekstovima: „Tigrica – saveti u vez ishrane“ i „Ishrana tigrica“.

OZNAKE: