mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam tigricu 2-3 godine i do sad nisam imao prilike da primetim ova ponašanja (o mužjaku se radi). Naime, pre desetak dana sam primetio da je isčupao sebi puno perja, da je agresivan i da je očupao dobar deo grudi i predeo ispod krila. Toliko se grizla da ja čak na tim mestima i vidljiva koža. Kad sam to primetio tog dana sam je odveo kod veterinara i zatražio pomoć. Kod veterirana su mu stavili kragnicu kako ne bi mogao da se grize i dali mi dva leka da mu dajem. Što se tiče lekova, davao sam koliko sam mogao, pošto papagaj nije dobrovoljno hteo da popije, pa sam ga primoravao, tako da nisam ni siguran koliko je leka ovih dana popio. Uglavnom, nakon 7 dana sam mu skinuo kragnicu u nadi da neće imati više potrebu da se gricka, ali on je nastavio.  Pa Vas molim za dodatan savet, kako bih mogao da mu pomognem. Čitajući po internetu vidim da je ishrana veoma bitna, a moj papagaj jede samo semenke i zrnevlje iz prodavnice i mrvice hleba, jer ostalo obično odbija. Zanima me dal postoji mogućnost da je to uzrokovalo ovaj problem? Međutim javio se još jedan problem nakon skidanja kragnice, pustio sam ga iz kaveza i nije mogao da leti kao što je to obično radio (ranije je dan provodio sa nama pušten u stanu), ovih dana koliko sam primetio ne može da poleti na visinu iznad 30-ak centimetara. 

Mislim da je veoma moguće da je ispovređivao krila prilikom navikavanja na kragnu tokom ovih dana, pošto se izudarao u kavezu. Pa me zanima da li prilikom toga je moglo da dođe do povrede krila ili ipak iza toga leži neka druga moguća pozadina? Hvala Vam unapred,  Srdačan pozdrav, Svetislav

О:
Sposobnost letenja kod ptica zavisi od mnogo faktora, pre svega od zdravstvenog stanja, operjalosti, kondicije, uhranjenosti, starosti itd. Ukoliko Vaša ptica nije letela duže vreme moguće da je došlo do atrofije mišića. Proces je reverzibilan i čim ptica ponovo bude u kondiciji moći ce da leti kao i pre.

U koliko je sa krila skinuto konturno perje ptica će teže poletati i sletati, a imaće problema i sa održavanjem visine.

Bolesne ili povređene ptice takođe ne lete.

Moguće je da je došlo do mehaničkog povređivanja krila prilikom navikavanja na kragnu.

Savetujem Vam da obavezno odvedete pticu na kontrolni pregled da bi veterinar koji je pripisao terapiju mogao da proceni zdravstveno stanje Vaše tigrice i eventualno predloži nastavak terapije i korekciju ishrane.

Savetovala bih Vam takođe da pticu neko vreme ne puštate iz kaveza kako bi se oporavila i bila sposobna za let.


Uz redovnu hranu dodajte vitaminsko-aminokiselinske preparate koji povećavaju opštu otpornost i utiču na bolje operjavanje.

OZNAKE: