Povratak

Prekidanje pevanja kod kanarinca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Skoro sam dobio kanarinca i nešto mi je privuklo pažnju.On zna da peva i obično peva ujutru, ali kada peva i vidi nekog on prestane i ispušta kao i obično neke krike, kao da ga je sramota. Moje pitanje je da li će se to popraviti i da li će da peva i kada vidi nekog? Unapred hvala, Milan


O: Svaki kanarinac je pevač, ali nije svaki kanarinac vrhunski pevač. Imajte strpljenja kada je u pitanju Vaš kanarinac i njegova pesma, u prvom redu zbog činjenice da je još uvek pod stresom zbog promene okoline. Period prilagođavanja na novo okruženje može trajati od 2 - 4 nedelje pa i duže, u zavisnosti od same jedinke.


Kanarinac svoju pesmu proizvodi puštajući da mu vazduh struji preko glasnica. Kanarinac koji nije treniran može da ima zamor glasnica i zbog toga prekida pesmu i ne završava je na način koji je ugodan našem uhu.

Proverite da li su ispunjeni svi uslovi smeštaja i ishrane, jer ponekad greška u držanju i nezi ptice mogu da utiču na opšte stanje, pa između ostalog i na pesmu kanarinaca.

Prostorija u kojoj se drži kanarinac mora da bude svetla, bez promaje, sa dovoljno vazduha i normalne temperature. Kavezi za kanarince mogu biti različitog oblika i od različitog materijala. Oni mogu da budu izrađeni od metala, drveta i plastike. Kavez za jednog kanarinca pevača mora biti najmanje sledećih dimenzija: 20 x 35 x 25 cm.


Pojedinačni kavezi se drže uvek na jednom mestu u prostoriji, najbolje je u visini očiju. Kavez mora da ima dovoljan broj prečkica, posuda za hranu i vodu. Dno kaveza treba da je pokretno, radi lakšeg održavanja i čišćenja i obavezno se posle svakog čišćenja posipa peskom. U kavez se postepeno stavlja i kupatilo jer kanarinci vole da se kupaju.


Prekidanje pesme koju pominjete je prirodna pojava i uglavnom je vezana za nesigurnost koju kanarinac još uvek oseća u relativno novom okruženju. Kako se proces prilagođavanja bude primakao kraju, tako će se i Vaš kanarinac više opustiti i pevati i u Vašem prisustvu.

Možete pokušati da ga opustite tako što ćete mu često puštati pesmu slavuja. Oni slušanjem te pesme počnu da je oponašaju što je vrlo prijatno za ljudsko uho.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs