Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Prilikom kontrole krvi, pronašli su mi neke parazite u krvi, gde su me među ostalog, pitali i da li imam životinje u kući. Kada sam odgovorio da imam dva papagaja, sledeće pitanje je bilo da li im dajem nešto protiv parazita? Rekao sam da ništa nisam davao. Zato Vas molim, sa stručne tačke gledišta, šta bih trebao dati papagajima za te ``protozoe``, ili ti već, parazite. Hvala. Аca

О: Nažalost, zbog veoma nejasnih informacija koje ste nam poslali ne mogu precizno da Vam odgovorim na pitanje.

O bolestima koje mogu da se prenesu sa papagaja na ljude možete pročitati u prethodnom odgovoru koleginice Ane Jovanović, dr. vet. med., u tektu pod naslovom "Prenosive bolsti sa ptice na čoveka".


Protozoe koje su veoma česte kod ptica su kokcidije. One su veoma česte kod mladih ptica i ptica koje se drže u grupi (kod odgajivača, u zoološkim vrtovima...). Ova parazitoza može da bude prisutna i bez simptoma.

Kokcidioza je najčešće akutna parazitska protozoarna bolest koju izaziva protozoa iz roda Eimeria ili Isospora.

Infekcija nastaje unošenjem infektivnih oocista. Razvoj parazita je u enterocitima, te dolazi do njihove destrukcije i do otežanog varenja uz pojavu proliva, koji u nekim slučajevima može biti krvav, može doći do dehidracije i grčeva.


O kokcidiozi smo pisali u tekstu naslovljenom kao Prolim kod ptica i parazitske bolesti/Kokcidioza.

Kod ptica postoje i druge parazitske bolesti, koje takođe mogu dovesti do pojave proliva (Đardijaza, Kriptosporidioza, Nematode i Cestode).

O crevnim parazitima je pisala Aleksandra Todosijević u pitanju Crevni paraziti golubova/ptica.


Parazitološkom pretragom izmeta kod veterinara možete dobiti siguran odgovor da li Vaš papagaj ima problema sa gastrointestinalnim parazitima, nakon toga će veterinar odrediti terapiju ako je neophodna.

OZNAKE: