aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam papagaja rosencollins, trenutno menja perje i stalno se češka, ispod levog krila sada uopšte nema perje, ponegde neko novo izaslo, ali na sam zglob otvorila se rana koju on stalno dira i nikako da zaraste. Papagaja sam vodila kod veterinara koji je ranu očistio jodom i rekao meni da povremeno isto uradim, što i jesam, na kratko bilo je bolje, ali sada opet isto rane su još uvek otvorene. Ptica je inače vesela, normalno jede, pije. Imate li neki savet kako da mu pomognem. Pozdrav, Тamara

О: Ranica koju opisujete može biti posledica češanja usled svraba, ubodne rane ili druge mehaničke povrede. Krvarenja nastaju prekidom kontinuiteta krvnog suda i u odnosu na vrstu krvnog suda dele se na arterijska, venska, kapilarna i mešovita. U odnosu na način prekida krvnog suda dele se na krvarenja nastala kidanjem krvnog suda, razjedanjem krvnog suda i dijapedezis krvarenja nastala oštećenjem endotela krvnog suda. Po vremenu nastanka dele se na akutna i hronična krvarenja. Manja krvarenja se spontano zaustavljaju dejstvom faktora koagulacije i formiranjem tromba, a veća krvarenja mogu ugroziti život životinje ako se ne reaguje na vreme.

U koži i potkožju se mogu pojaviti krvarenja kao posledica dejstva sile na tkivo, jačeg ili slabijeg intenziteta. Određene zarazne bolesti i patološka stanja mogu dovesti do povećane propustljivosti krvnih sudova i do pojave krvarenja u organima i koži.

Rane (vulnera) - predstavljaju prekid kontinuiteta kože sa pojavom jačeg ili slabijeg krvarenja. Dele se na razderotine, posekotine, ogrebotine, ustrelne, prostrelne rane, ujedne rane, ubodne rane itd. Povrede bez prekida kontinuiteta tkiva su podlivi, hematomi, tačkasta, prugasta krvarenja u koži (petehije i vibices).


Ukoliko je svrab uzrok povređivanja potrebno je ukloniti uzrok svraba. Ukoliko su uzrok svraba ektoparaziti potrebno ih je sanirati. U tu svrhu možete koristiti sprej Avisan. Ranu možete isprati fiziološkim rastvorom i namazati kremu koja poboljšava granulaciju i zarastanje rana Vet Gold. Pomenuti preparati nalaze se u ponudi Pet Centra.


Takođe raicu možete mazati i cinkovom vitaminskom mašću kako bi se što pre zasušila.

Poželjno je dodati mineralno-vitaminske preparate u vodu za piće.


Povređenoj ptici bi trebalo osigurati sveže jabuke ili šargarepu, sipinu kost i grit, koji će pomoći u ozdravljenju, a ujedno će biti zanimacija koja će ptici zaokupiti pažnju.

OZNAKE: