Povratak

Agresivnost mužjaka zebe prema svome mladuncu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam mužjaka i ženku zebe. Ženka je položila jaja i izleglo se jedno pile. Kad je izašlo iz gnezda mužjak je počeo da je tuče, zašto se to dešava. Dejan

О: Zebe brzo sazrevaju i spremne su za parenje sa 11 - 12 nedelja. Poželjno je da se ne počne sa razmnožavanjem pre 6 - 9 meseci.


Zebe nisu mnogo izbirljive po pitanju izgleda gnezda, ali ipak im ponudite optimum (12x10 cm). Ukoliko im je gnezdo malo, neće se najbolje snaći za vreme leženja na jajima. Imajte na umu da pored jedne ptice, u gnezdo treba da stane i 1 - 8 jaja, najčešće 2-5 i prostirka, a takođe ptica treba da ima dovoljno prostora da se pridigne i da kljunom okreće jaja. Skučenost izaziva stres, što znatno utiče na proces parenja i ležanja na jajima, tako da proverite da li se možda kod Vaših ptica radi o ovom problemu.

Postoje veštačka gnezda koja mogu biti zatvorena ili otvorena, ali moraju po obliku biti što bliža onim u prirodi.

Zatvorena gnezda se prave u obliku duplje, a mogu biti i u obliku kutija koje imaju rupu preko koje ptice ulaze u gnezdo. Za oblaganje unutrašnjosti koristi se sitno seno, perje, fine čiste krpice, sitne grančice, vunica. Sitnije zebe traže gnezda veličine 10x12 cm. Deo materijala treba ostaviti i u kavezu da ptice same urede unutrašnjost gnezda.

Dnevno im obezbedite 14 - 16 sati svetla. Temperatura ambijenta treba da bude u intervalu od 5°C pa sve do 30°C. U periodu parenja treba obezbediti pojačanu ishranu, tj. pored osnovne mešavine semena treba dodavati meku hranu na bazi jaja i mineralno - vitaminsko - aminokiselinske preparate.

Ženka izleže 3 - 8 jaja, o kojima se brinu oba roditelja. Posle 14 dana izlegu se ptići, a za narednih 21 dan napuštaju gnezdo.

Za početak parenja, neophodno je da im obezbedite sve navedene uslove, da su zebe dovoljno stare, u dobroj kondicijii zdrave te da je prošao period prilagođavanaj, tj. da su se one potpuno privikle na uslove koji kod Vas vladaju.

Veoma često ukoliko nemaju odgovarajući smeštaj, hranu, mir i tišinu, tj. žive u stresnim uslovima kod ptica se mogu javiti različiti oblici patološkog ponašanja kao što su agresivnost prema drugim pticama pa i prema sebi (čupanje perja itd.), podmlatku i drugo.

Ponašanje koje opisujete vrlo verovatno predstavlja preterano izraženo zaštitničko ponašanje roditelja prema mladuncu koji se više ne nalazi u gnezdu.

Ovu vrstu ponašanja izaziva strah od gubitka mladunca. Strah dovodi do poremećaja roditeljskog instinkta, pa briga oko mladunaca postaje prenaglašena. Svaki dodatni stres samo pogoršava stanje.

Roditelji mu verovatno neće naškoditi ovim načinom ponašanja, međutim, ukoliko primetite da se prema mladuncu ophodi sve agresivnije, pa čak agresiju prenosi i na majku, neophodno je da ih razdvojite i brigu o njima nastavite sami.

U ovom periodu, umanjite sve stresogene faktore koji utiču na roditelje. Redovno im menjajte hranu i vodu, ali ih na drugi način nemojte uznemiravati.

Ptić koji je napustio gnezdo je zreo za taj poduhvat i roditelji će brinuti o njemu još neko vreme dok se potpuno ne osamostali.


U ponudi Pet Centra postoje gnezda koja su optimalnih dimenzija i koja mogu poslužiti za razmnožavanje. Pored gnezda, u našoj ponudi možete naći različite vrste hrana i vitaminsko - mineralnih preparata.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs