Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: U pitanju je tigrica po mom mišljenju ne tako stara. Imamo je već 4 god. Uvek vesela slobodna leti i voli da se druži. Nikada ne grize. Od pre 4-5 dana se ućutala, savija neprekidno glavu pod krilo kao da se greje i spava. Uglavnom tako provodi vreme u nekom polu snu, što nije karakteristično za nju. Šta nam možete reći u vezi takvog ponašanja i šta je muči da li vi znate.. Hvala unapred, Branko

О: Kada su u pitanju simptomi koji ukazuju na bolesno stanje ptice treba reći da su oni mnogobrojni i da zavise od toga koji sistem organa je zahvaćen promenama, odnosno da li se radi o lokalnim zapaljenskim procesima ili postoji sistemsko oboljenje. Uopšteno govoreći, glavni pokazatelji bolesnog stanja kod ptica su nakostrešeno perje, snuždenost, odbijanje hrane i vode. Takođe je potrebno spomenuti i niz drugih znakova bolesti koje karakterišu promene u opštem izgledu ili stanju ptice: skvrčenost, sedenje nisko na prečki, sedenje na dnu kaveza, glava stavljena pod krilo i stajanje na dve noge, slabost, gubitak ravnoteže i slično. Zatim, promene u ponašanju i opštem stavu.

Tu se misli na inaktivnost, smanjena aktivnost ili promene u vokalizaciji ili pevanju, spuštena krila, prekomerno spavanje, slab odgovor na stimulanse iz okoline, promene u ponašanju (npr. više agresivnija, više potištena), pojačani ili smanjeni apetit ili pijenje, povraćanje ili regurgitacija, otežano defeciranje, zatvor, proliv, otok u području voljke, gubitak telesne težine, iscedak iz usta i drugo.

S obzirom da simtom, koji ste primetili kod Vaše tigrice, može da se odnosi na niz oboljenja, to otežava donošenje konačne dijagnoze bez neposrednog uvida u zdravstveno stanje životinje, te je pregled veterinara u slučaju Vaše ptice neophodan.


Ono što Vi svakako možete da učinite je da ishranu Vaše ptice obogatite nekim od vitaminskih preparata i naravno posetite Vašeg veterinara kako bi pregledao pticu i sproveo pravilu terapiju.

OZNAKE: