Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Molim Vas da mi pomognete da sačuvam malu pticu pevačicu. Danas sam u dvorištu na travi pronašla odraslu ženku velike senice. Nije mogla da leti, ali se otimala i skakutala, doduše ne baš veselo. Malaksala je dosta, neće da pije vode i da jede, a izmet joj je normalan, bez prisustva krvi i dijareje. Na nogicama i krilima nisam zapazila nikakve povrede. Trenutno sam je zbrinula u toploj sobi, jer stvarno nemam srca da je prepustim sudbini napolju. Ne znam šta jede? Zbog čega "kunja"? Šta da uradim da bi joj bilo bolje. Molim Vas još jednom da mi pomognete, jer stvarno želim da joj omogućim da ponovo poleti i zacvrkuće, kao što je to radila svakog jutra na prozoru moje sobе. Željka

О: Velika senica (Parus major) je česta i brojna vrsta širom Evrope i Azije u svim vrstama šuma. Mnoge vrste se naseljavaju oko ljudskih naselja i tako lako pronalaze hranu (parkovi i bašte, dvorišta).


Senice su aktivne, bučne i socijalne ptice. One su teritorijalne tokom sezone gneždenja. Većina primeraka se ne sele u pravom smislu reči, ali mnoge senice se okupljaju u jata i skitaju po okolini. 

Neke tokom zime čak odlaze i severnije od mesta na kome su se gnezdile.

Ova vrsta se lako prepoznaje. Krupnija je od drugih senica (dužina tela 14 cm), i ima široku crnu liniju (kod mužjaka deblju nego kod ženke) kao kravatu duž žutih grudi. Glava i vrat su crni, sa belim obrazima, a gornja strana tela je maslinasto zelena. Kod mladunaca su crni delovi obojeni smeđe, i po tome se mogu razlikovati poletarci od odraslih.


Velika senica koristi svaku raspoloživu šupljinu da u njoj napravi gnezdo, bilo da je u duplji drveta ili u zgradi ili šupljoj cevi (gnežđenje je zabeleženo u slomljenim banderama, delovima poljoprivredne mehanizacije itd). Kada se postave kućice za ptice, najverovatnije će se u njih useliti baš ova vrsta.

Senice su ptice koje su zaštićene. U prirodi, senice se hrane insektima i njihovim larvama, koje sakupljaju sa lišća i grančica, ali i ispod kore drveća. Često jedu i razne vrste semenja. Redovno posećuju hranilice za ptice, gde jedu kikiriki, seme suncokreta, orahe, slaninu, itd, a možete koristiti i gotovu mešavinu hrane za ptice koje jedu insekte - Granpatee insects.


Glavni pokazatelji bolesnog stanja kod ptica su nakostrešenost perja, kunjanje, odbijanje hrane i vode ali treba spomenuti i niz drugih pokazatelja, koji se karakterišu promenama opšteg stanja i izgleda - zgrčenost, slabost, gubitak ravnoteže i slično. Zatim, promene u ponašanju i opštem stavu - inaktivnost, smanjena aktivnost ili promene u vokalizaciji ili pevanju, spuštena krila, prekomerno spavanje, slab odgovor na stimulanse iz okoline, promene u ponašanju (npr. više agresivnija, više potištena), pojačani ili smanjeni apetit ili pijenje, povraćanje ili regurgitacija, otežano defeciranje, zatvor, proliv, otok u području voljke, gubitak telesne težine, iscedak iz oka,nosa itd.


U ponudi Pet centra možete pronaći kvalitetnu hranu, dodatke ishrani, vitamine, minerale i antibiotike koji se mogu davati pticama ukoliko je potrebno. Savetujem Vam da pticu odvedete kod veterinara kako bi je pregledao i po potrebi sproveo odgovarajuću terapiju jer odbijanje hrane i vode može da bude jedan od simptoma bolesnog stanja kod ptica.

OZNAKE: