ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Interesuje me da li kada pustimo ručno hranjenu tigricu napolje, na otvoreno, da li će se ona vratiti na ruku i da li su tigrice predviđene za takvu vrstu leta? Željko

О: Ptice koje se drže kao kućni ljubimci treba zauvek to i da ostanu.

Bez obzira na poverenje koje imate u Vašu potpuno pripitomljenu pticu, rizik od puštanja napolje je prevelik. Da li će se, ili neće ptica vratiti nakon puštanja u slobodni let, nije moguće predvideti. Rizik od preovladavanja prirodnih nagona i instikta je prevelik, te se uvek mora uzeti u obzir da će ona u nekom momentu verovatno instinktivno poleteti za bilo kojom pticom koja je pored nje proletela. Tako se ptice mogu vrlo lako izgubiti, jer se dezorjentišu, i pored najbolje volje se ipak više ne mogu vratiti vlasniku.


Napolju je vrebaju različite opasnosti, kojih je u kući dobrim delom pošteđena.

Tigrica je sitna ptica i predstavlja plen drugim krupnijim pticama i životinjama. Uočljivija je u odnosu na druge ptice zbog jakog kolorita perja. Oglašava se potpuno drugačije u odnosu na vrste ptica koje su zastupljene na našem području, što takođe dodatno skreće pažnju na nju.

U spoljašnjim uslovima je izložena infektivnim i parazitskim bolestima koje joj mogu preneti ostale ptice, čak i one koje ne pokazuju jasne simptome oboljenja. Veliki je problem i to što se većina infektivnih oboljenja ptica prenosi aerogeno ili preko površina sa kojima su bile u kontaktu druge ptice. To znači da Vaša ptica ne mora biti u direktnom kontaktu sa obolelom pticom, a može s inficirati.


Trovanje ptice je moguće i u kućnim uslovima, a isto tako i napolju.


Toplotni udar je česta opasnost koja dovodi do smrti ptica u letnjem periodu, posebno kada nema dovoljno vode za piće. Ptice koje žive napolju su otpornije, snalažljivie su i naviknute, te lakše odolevaju tropskim temperaturama sredinom dana. Zato nije preporučljivo držati ptice na terasi u kavezu tokom letnjih dana čak iako su u hladovini. Ptice koje lete proizvode više toplotne energije i teže je se oslobađaju tako da su pod povećanim rizikom od nastanka toplotnog udara.


Povrede ptica su češće napolju nego u stanu na koji su se ptice potpuno navikle.


Ne bih Vam savetovala da izlažete pticu riziku koji joj ništa dobro neće doneti. Ako je Vaša ptica dovoljno aktivna u stanu u kojem se nalazi i ako joj posvećujete dovoljno pažnje svakog dana, ona je srećna, što Vam verovatno i pokazuje lepim raspoloženjem, dobrim apetitom i stalnom težnjom ka druženju sa Vama.

 

OZNAKE: