ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Posedujemo par zeba koje su nakon mesec dana snele svoja prva jaja, 5 komada. Od toga su se izlegla dva i ptici imaju par dana. Ženka sve vreme leži na mladuncima pa me zanima da li je to normalno, može li da ih uguši tako? I zanima me da li da diram preostala tri neoplođena jajeta? Treba li da ih sklonim kako bi imale više mesta ili da ne diram ništa. Pozdrav Jelena

O: Zebe brzo sazrevaju i spremne su za parenje sa 11 - 12 nedelja. Poželjno je da se ne počne sa razmnožavanjem pre 6 - 9 meseci.

Za parenje zeba je poželjno da imate dva para, tj. da obezbedite još jednog mužjaka. Nije nemoguće da dođe do oplodnje druge ženke, već je par zeba bitan zbog ležanja na jajima - da se dve ptice smenjuju (mužjak i ženka naizmenično leže na jajima tokom perioda inkubacije).


Zebe nisu mnogo izbirljive po pitanju izgleda gnezda, ali ipak im ponudite optimum (12x10 cm).

Ukoliko im je gnezdo malo, neće se najbolje snaći za vreme leženja na jajima. Imajte na umu da pored jedne ptice, u gnezdo treba da stane i 3 - 8 jaja i prostirka i da ptica treba da ima dovoljno mesta da se pridigne i da kljunom okreće jaja. Skučenost izaziva stres, što znatno utiče na proces parenja i ležanja na jajima.

Postoje veštačka gnezda koja mogu biti zatvorena ili otvorena, ali moraju po obliku biti što bliža onim u prirodi. Zatvorena gnezda se prave u obliku duplje, a mogu biti i u obliku kutija koje imaju rupu preko koje ptice ulaze u gnezdo. Za oblaganje unutrašnjosti koristi se sitno seno, perje, fine čiste krpice, sitne grančice, vunica. Sitnije zebe traže gnezda veličine 10x12 cm. Deo materijala treba ostaviti i u kavezu da ptice same urede unutrašnjost gnezda.


Dnevno im obezbedite 14 - 16 sati svetla. Temperatura ambijenta treba da bude u intervalu od 5°C pa sve do 30°C. U periodu parenja treba obezbediti pojačanu ishranu, tj. pored osnovne mešavine semena treba dodavati meku hranu na bazi jaja i mineralno-vitaminsko-aminokiselinske preparate.


Ženka izleže 3 - 8 jaja, o kojima se brinu oba roditelja. Posle 14 dana izlegu se ptići, a za narednih 21 dan napuštaju gnezdo.


Ponašanje Vaše ženke je potpuno prirodno i posledica je izraženog majčinskog instinkta karakterističnog za ovu vrstu ptice, pa stoga ne treba da se brinete za sigurnost ptića. Majka ih čuva na najbolji mogući način.

Savetujem Vam da što manje uznemiravate ptice, jer se zbog stresa mogu desiti propusti u odgoju mladih.

Preostala neizležena jaja možete ukloniti iz gnezda za nekoliko dana, ako to već ptice same ne urade.

 

OZNAKE: