Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Čuvam tigricu već 3 godine. Stalno se dešava da noću dok spava izgubi ravnotežu i padne sa ljuljaškice i ne može da stoji na levoj nozi oko 5 minuta. Sinoć je pao i izgleda da je mnogo povredio nogu i doživeo šlog. Vodila sam ga kod veterinara ali su mi rekli da ništa ne mogu da urade. Da li možda postoji nešto što bi moglo da se uradi? Аnđela

О: Jedan od najvažnijih elemenata održavanja dobrog zdravlja ptice je pravilna ishrana. Treba pratiti da li ptica jede sve semenke u mešavini, jede li samo voće ili živu hranu i sl. Ukoliko ne jede pravilno, neophodno je u ishranu dodavati vitaminsko-mineralne dodatke (mineralni blokovi za brušenje kljuna, sipina kost, jodirana voda i drugo). Imuni sistem može se znatno ojačati sa vitaminima A, C i E .


Kod tigrica se javljaju nekoliko bolesti usled nedostatka određenih vitamina ili minerala: kseroftalmija - nedostatak A vitamina, polineuritis - nedostatak B1 vitamina, rahitis - nedostatak D vitamina uz neadekvatan odnos fosfora i kalcijuma, encefalomalacija - nedostatak E vitamina, gušavost - nedostatak joda u ishrani (najčešće se javlja upravo kod tigrica).


Kada se govori o napadima kod tigrica uglavnom se javljaju naglo. Ptica pada sa prečke na dno kaveza, trza se neko vreme i veoma često brzo uginjava. Uzroci ovakvih naglih napada još uvek su nepoznati, a kod ženki se javlja nešto češće nego kod mužjaka ali i kod iscrpljenih jedinki.

Ponekad se događa da ptica ima napade i usled epilepsije. Ovo se može dogoditi nekoliko puta na dan i već nakon 30 minuta ptica se potpuno oporavi bez vidljivih nuspojava. Mežđutim, ako je i nakon tog vremena nestabilna, u bolovima ili se jedva kreće, može se raditi o blagom moždanom ili pak srčanom udaru.


Napadi mogu da ukazuju na niz ozbiljnih zdravstvenih stanja uključujući i nepravilnu ishranu, trovanje, infekcije, toplotni udar i epilepsiju. Ptica može imati napade koji traju od nekoliko sekundi do minute. Nakon toga čini se zbunjena i može stajati na dnu kaveza neko vreme. Također može biti nestabilna za stajanje na prečki.


U trenutku napada tigricu treba zaštititi da se ne povredi (skloniti iz kaveza igračke i sl.), staviti prekrivac preko kaveza i zatamniti sobu kako bi se smanjio nivo stresa. Takođe i prečkicu za stajanje možete postaviti niže u kavezu kako bi bila bliže dnu.


Do napada mogu dovesti i hemijske supstance koji se upotrebljavamo u kući (osveživači vazduha, dezinfekcijska sredstva za kupatilo, dezodoransi, i sl.), biljke, nikotin, mikrotoksini u hrani, hrana (naročito čokolada). Navedene štetne materije u organizam tigrice mogu dospeti inhalaciono (udisanjem), kroz kožu ili ingestijom (gutanjem).


S obzirom da postoji čitav niz faktora koji može dovesti do napada kod ptica savetujem Vam da posetite veterinara koji ima više iskustva u lečenju ptica.

OZNAKE: