aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam dve zebe ženku i mužjaka, od pre 2 nedelje ona je mirna tiha jede pije vodu ali on samo juri i trči, leti, skače po kavezu, ispušta neke čudne krike. Imaju gnezdo u kavezu u koje još nisu ušle. Ne znam da li je dobro što ih ponekad iznesem napolje kad je lepo vreme ili da ih ne pomeram sa mesta. Nisam ih pustala još ni jednom iz kaveza strah me. Hvala na razumevanju Danijela

O: Zebe su društvene ptice i zato je dobro što ih držite u paru.


Ako imaju dosta prostora neće smetati jedna drugoj. Zdrave zebe se dobro osećaju na temperaturi od 5°C - 30°C (u periodu razmnožavanja). Nagla promena temperature ambijenta može biti stresogeni faktor za pticu i iz tog razloga je neophodno u takvoj situaciji dodavati vitaminske preparate.


Kavez bi trebalo da je dobro opremljen, da ima hranilicu, pojilicu, sipinu kost, prečke, ljuljašku, kadicu za kupanje. Pod kaveza možete prekriti specijalnim peskom za ptice.

Što se tiče gnezda ono je obično zatvorenog tipa tako da po obliku podsećaju na ona u prirodi (gnezdo sa krovom je odgovarajuće za zebe).

Zatvorena gnezda se prave u obliku duplje, a mogu biti i u obliku kutija koje imaju rupu preko koje ptice ulaze u gnezdo. Za oblaganje unutrašnjosti koristi se sitno seno, perje, fine čiste krpice, sitne grančice, vunica.


Sitnije zebe traže gnezda veličine 10 x 12 cm. Deo materijala treba ostaviti i u kavezu da ptice same urede unutrašnjost gnezda. Dnevno im obezbedite 14 - 16 sati svetla.


Vaše ptice se još nisu prilagodile na novi ambijent pa Vas zato savetujem da ih ne premeštate svakodnevno.


Ptice tokom noći morati držati u potpunom mraku. Nepravilan režim osveljenja kod ptica izaziva agresiju, nervozu, umor, opadanje kondicije i nezainteresovanost, a sa vremenom svakako i opadanje opšte otpornosti i lakše oboljevanje. Savetovala bih vam da, ukoliko su ptice u stanu, gde je temperatura iznad 20 stepeni i konstantna je tokom cele godine, ptice budu u potpunom mraku 8-10 sati dnevno.


U periodu parenja, takođe, veoma je bitno ne uznemiravati ih u toku dana ili ih buditi tokom noći.

OZNAKE: