ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Juče sam tigricu našao na dnu kaveza kako pomera samo desno krilo i desnu nogu, ostalo sve kao da joj je otkazalo. Inače, tigrica živi sa 3 nimfe u istom kavezu i stara je oko 6-7 godina. Zenice su joj bile sužene i jedva gleda. Izdvojio sam je u poseban kavez gde sam joj stavio na dnu hranu i vodu, ponekad dodje da jede i pije ali uzme samo nekoliko zrna i vrati se u ćoše gde se navali i ne mrda ceo dan. Pozdrav. Rade

O: Simptomi koje opisujete mogu odgovarti kliničkoj slici moždanog udara, trovanja, virusnih, bakterijskih i gljivičnih oboljenja, avitaminoze B itd, povreda tokom letenja, kao i povreda od strane ostalih ptica iz kaveza.

 

Moždani udar nastaje kao posledica slabe prokrvljenosti dela mozga usled začepljenja krvnog suda koji ishranjuje i dovodi kiseonik tom delu moždanog tkiva.

Što je ishemično područje veće, izraženiji su i simptomi moždanog udara, a vrsta simptoma koja se javlja opet zavisi od dela mozga koji je pogođen ishemijom. Kako se kolateralni krvotok brzo uspostavlja, tako se i klinički simptomi mogu spontano povući, a koliki je procenat preživljavanja i koliki je stepen oporavka, to zavisi od starosti životinje, zdravstvenog stanja, uslova u kojima živi, genetičke predispozicije, blagovremeno preduzete adekvatne terapije, a u najvećoj meri od razmera moždanog udara.

Moždani udar kod ptica se može terapirati samo simptomatski u dogovoru sa Vašim veteinarom. Ono što Vi možete uraditi je da poštedte pticu stresa, smestite je onako kako joj je najudobnije, što ste već i uradili. Zavisno od spoljašnje temprature možete upaliti lampu iznad kaveza kokja će grejati 1/3 kaveza, pa će se ptica pomerati u ugao koji joj više odgovara po temperaturi, u vodu za piće dodajte vitaminsko aminokiselinske preparate koji su bogati vitaminima B grupe. Iz kaveza uklonite sve igračke koje joj mogu smetati.

Svakako bih Vam savetovala da pticu odvedete kod veterinara na pregled, kako bi je veterinar pregledao i prepisao adekvatnu terapiju. U medjuvremenu aplikjte vitaminsko aminokiselinski preparat koji će joj pružiti potporu u ovom periodu kada ptica uzima manje hrane. Preporučila bih Vam Anima Strath tonik ili Aminovitamin.

 

OZNAKE: