ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Juče sam tigricu našao na dnu kaveza kako pomera samo desno krilo i desnu nogu, ostalo sve kao da joj je otkazalo. Inače, tigrica živi sa 3 nimfe u istom kavezu i stara je oko 6-7 godina. Zenice su joj bile sužene i jedva gleda. Izdvojio sam je u poseban kavez gde sam joj stavio na dnu hranu i vodu, ponekad dodje da jede i pije ali uzme samo nekoliko zrna i vrati se u ćoše gde se navali i ne mrda ceo dan. Pozdrav. Rade

O: Simptomi koje opisujete mogu odgovarti kliničkoj slici moždanog udara, trovanja, virusnih, bakterijskih i gljivičnih oboljenja, avitaminoze B itd, povreda tokom letenja, kao i povreda od strane ostalih ptica iz kaveza.

 

Trovanja ptica koje žive u domaćinstvu su relativno česta pogotovo imajući u vidu da su tigrice vrlo radoznale i da će probati sve što im je dostupno. Obzirom da borave u kavezu, nisu u mogućnosti da pobegnu i da se sklone od lako isparljivih tečnosti koja im ne prija, kao i od različitih za njih stranih mirisa, te se mogu lako otrovati i inhalacionim putem.

Najčešće su u pitanju osveživači vazduha, dezinfekcioa sredstva, dezodoransi, i sl.), zatim teški metali poput cinka, a posebno olovo, sobne biljke, nikotin, mikotoksini, hrana (naročito čokolada). Navedene štetne materije u organizam tigrice mogu se absorbovati inhalaciono (udisanjem), kroz kožu ili ingestijom (gutanjem). Kako ove materije imaju prvenstveno uticaj na centralni nervni sistem, tako što deluju stimulišuće, što kasnije može dovesti do napada ili deluju suprotno, što dovodi do depresije, nekoordinisanih pokreta, nepravilnog disanja, iritacije sluzokože usta ili povraćanja.

Od infektivnih bolesti, nervne simptome najčešće izazivaju virusna oboljenja, međutim i gljivično oboljenje Aspergiloza može dati slične simptome ukoliko vrata infekcije nije samo sluzokoža respiratornog trakta.

Svakako bih Vam savetovala da pticu odvedete kod veterinara na pregled, kako bi je veterinar pregledao i prepisao adekvatnu terapiju. U medjuvremenu aplikjte vitaminsko aminokiselinski preparat koji će joj pružiti potporu u ovom periodu kada ptica uzima manje hrane. Preporučila bih Vam Anima Strath tonik ili Aminovitamin.

 

OZNAKE: