Povratak

Polna zrelost i parenje zeba

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Samo jedno pitanje, nabavio sam par australijskih zebica ali je ženka stara oko godinu dana, a mužjak ima oko 3 meseca, pa me zanima da li im ne smeta to što je ženka starija i od koliko meseci je mužjak spreman za razmnožavanje? Nikola

O: Australijske zebice polno sazrevaju vrlo brzo - već u starosti od 4 meseca, a parenje se ne preporučuje pre starosti od 6-9 meseci, i prosečno snesu 5-8 jaja. Ptići se izlegu za 12-14 dana, a otprilike za 14 dana ptići počinju izlaziti iz gnezda, ali još uvek zavise od roditelja koji ih hrane. Nakon otprilike 3-4 nedelje ptići počinju samostalno da jedu. Ukoliko je manje ptića u gnezdu, pre će se osamostaliti.


Odraslim zebicama treba pre polaganja jaja (otprilike 3-4 nedelje ranije) osigurati pojačanu ishranu uz dodatak vitamina i minerala (mala ptičica koja snese veliki broj jaja istroši svoje zalihe minerala, prvenstveno kalcijuma, koji je neophodan za formiranje ljuske jajeta). Takvu pojačanu hranu treba davati i kao potporu pri othrani mladih ptića.

Ukoliko želite da ptice smestite u isti kavez preporučujem Vam da to uradite postepeno i da ih nadzirete neko vreme. Ukoliko ptice pokažu agresivnost jedna prema drugoj morate ih razdvojiti. Zebe su veoma društvene, ali samo sa drugim pticama. Plašljive su u društvu ljudi i ne vole da se maze ili drže u ruci. Poželjno je prilikom nabavke nove ptice stavite zebe u odvojene kaveze, ali jednu do druge, kako bi se "upoznale". Na taj je način sprečavate mogućnost međusobnog povređivanja. Kad primetite da su se prihvatile, bez bojazni možete staviti novu zebu u kavez. Upoznavanje ptica ptica neka za početak bude u mirnoj tihoj prostoriji gde ptice neće biti uznemiravane drugim ukućanima i zvucima koji bi mogli da deluju stresno na ptice.

Više o parenju zeba možete pročitati u prethodnim odgovorima koleginica pod naslovom „Razmnožavanje zeba“, „Zebe – ležanje na jajima“ i “Parenje zeba“.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs