Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Danas sam ispred zgrade pronašla ptić Velike senice i pošto je povređena ponela sam je kući. Noga joj je skroz iskrivljena i ne znam kako da joj pomognem. Nahranila sam je i dala joj vodu pomoću šprica i odmah je živnula. Međutim ne može nikako da pomeri tu nogu i pada sa te strane i tako leži. Baš je mala, stomak joj je skoro providan. Molim Vas pomozite mi. Imam i mačku pa se plašim da je ne napadne. Šta da radim sa toliko malom pticom i povređenom nogom? Poslaću Vam i slike ukoliko možete da pogledate šta je sa nogom. Unapred hvala! Miona


O: Velika senica (Parus major) je česta i brojna vrsta širom Evrope i Azije u svim vrstama šuma. Mnoge vrste se naseljavaju oko ljudskih naselja i tako lako pronalaze hranu (parkovi i bašte, dvorišta).

Senice su aktivne, bučne i socijalne ptice. One su teritorijalne tokom sezone gneždenja. Većina primeraka se ne sele u pravom smislu reči, ali mnoge senice se okupljaju u jata i skitaju po okolini. Neke tokom zime čak odlaze i severnije od mesta na kome su se gnezdile.

Ova vrsta se lako prepoznaje. Krupnija je od drugih senica (dužina tela 14 cm), i ima široku crnu liniju (kod mužjaka deblju nego kod ženke) kao kravatu duž žutih grudi. Glava i vrat su crni, sa belim obrazima, a gornja strana tela je maslinasto zelena. Kod mladunaca su crni delovi obojeni smeđe, i po tome se mogu razlikovati poletarci od odraslih. Velika senica koristi svaku raspoloživu šupljinu da u njoj napravi gnezdo, bilo da je u duplji drveta ili u zgradi ili šupljoj cevi (gnežđenje je zabeleženo u slomljenim banderama, delovima poljoprivredne mehanizacije itd). Kada se postave kućice za ptice, najverovatnije će se u njih useliti baš ova vrsta.

Senice su ptice koje su zaštićene. U prirodi, senice se hrane insektima i njihovim larvama, koje sakupljaju sa lišća i grančica, ali i ispod kore drveća. Često jedu i razne vrste semenja. Redovno posećuju hranilice za ptice, gde jedu kikiriki, seme suncokreta, orahe, slaninu itd.

Ručno hranjenje je jedan od načina da se mlada ptica razvije u vrlo pitomu i socijaliziranu jedinku. Ponekad je i jedino rešenje, kao u slučaju senice koju ste Vi našli i koja je ispala iz gnezda.

U početku je mlade potrebno hraniti svaka 2 sata, a u uzrastu od 14 dana razmak bi trebao da bude 3 sata. Obroke, naravno, ne bi smeli preskakati, a svaki bi trebao biti sveže pripremljen.

Možete koristiti i gotovu mešavinu hrane za ptice koje jedu insekte - Granpatee insects ili gotove žumančane hrane drugih proizvođača koje zadovoljavaju potrebe mladih ptica koje rastu. Naravno kod ovako mladih ptica voda i hrana se obično moraju ptici nuditi iz šprica.

Povrede ovako mladih ptica najčešće nastaju prilikom ispadanja iz gnezda. Njihovo lečenje zavisi od tipa, mesta i intenziteta povrede. Lakše povrede ekstremiteta se uglavnom lako leče i ptice se oporavljaju ukoliko nije došlo do povreda unutrašnjih organa. Prelomi ekstremiteta se leči repozicijom i stabilizacijom uz primenu odgovarajuće terapije. Savetujem Vam da pticu odnesete kod veterinara na pregled koji će vas nakon pregleda posavetovati kako i na koji način da dalje vodite brigu o ptici.

Više o zbrinjavanju senice pisala je koleginica Mirjana Pejčić u sledećem tekstu: "Velika senica (Rarus major) - pronađeni mladunci i ručno hranjenje".

OZNAKE: