Povratak

Preporuka ishrane kod tumora

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam papagaja tigricu i od nedavno mu se pojavio najverovatnije dobroćudni tumor, vodio sam ga kod veterinara međutim on je rekao da mu nema spasa i da je operacija jedino ali ne i najsigurnije rešenje jer su mu male šanse da se probudi. Čitao sam ovde kod vas dosta i video da se preporučuje terapija od 2 nedelje sa dodatkom joda u ishrani i povećana aktivnost papagaja. Moje pitanje je koju hranu mi preporučujete kad dodatak u ishrani koja sadrži jod, i koliko dnevno da mu dajem tu hranu, bio bih vam beskrajno zahvalan ako bi ste mogli da mi pomognete, ne bih da ga izgubim star je svega 3 godine i mnogo ga volim !? I imam samo još jedno pitanje: da li bi možda kojim slučajem moglo da pomogne to ako bi mu u ishrani ubacio i kuvano jaje, banane, jabuke, travcice, itd.... ? Pozdrav i svako dobro, Dragiša Pozdrav i svako dobro, Dragiša


О: Lipomi su čest oblik benignog neoplastičnog bujanja masnog tkiva kod tigrica. Susreću se na potkožju prsa i stomaka. Češći su kod gojaznih papagaja jer prekomerna ishrana ugljenohidratima (zob, barovi..) pridonosi nastanku lipoma. Papagaji otežano lete, a veliki lipomi skloni su povređivanju. U zavisnosti od vrste tumora i njegovom delovanju na okolne organe, prognoza može biti dobra ili loša.

U našoj ponudi možete naći dodatak ishrani – jodne perle. Mogu se davati svaki dan (Skalar perle) – ½ kafene kašičice na 50g hrane ili jodne perle (Vitapol perle) koje se mogu davati 2 puta nedeljno.

Preporučujem Vam da koristite superpremijum hranu za tigrice proizvođača Versele-Laga Premium Prestige Budgies. Ona sadrži optimalan odnos svih neophodnih hranljivih sastojaka i obogaćena je vitaminima i omega 3 masnim kiselinama iz semena chia. Sadrži i školjke ostriga koje su bogati izvor kalcijuma i fosfora u optimalnom odnosu za njihovo pravilno iskorišćavanje u organizmu. Sadrže takođe i pelete voća koje su bogate vitaminima i esencijalnim amino kiselinama koje poboljšavaju opšte stanje organizma i kondiciju, a takođe povoljno deluju i na varenje. Pored ovakve hrane nije porebno dodavati nikakve dodatke ishrani u vidu jaja, banana, jabuka...

Više o dobroćudnom tumor (lipomu) kod tigrice možete pročitati u prethodnom odgovoru koleginice Mirjane Pejčić „Dobroćudni tumor – lipom kod tigrica“.

Za utvrđivanje vrste tumora, tj . uzroka nastale otoka, potrebno je napraviti detaljnje pretrage, kao što su RTG abdomena, biopsija tkiva i dr.

Prognoza većine abominalnih organa je nepovoljna zbog toga što, kada vlasnik zatraži pomoć, tumori su već vrlo veliki, a takođe postoji opasnost od jačeg krvarenja i šoka prilikom njihovog odstranjivanja.

Najčešći oblik malignih novotvorevina kod tigrica su embrionalni nefromi. Oni uzrokuju postupno zakazivanje bubrega uz simptome slične abdominalnim tumorima: otežano disanje, poremećaji u radu srca, povremeni zatvor, otežano defeciranje, veća količina izmeta, ponekad proliv i neuspešno lečenje antibioticima.

Kod tigrica se često spominju i tumori trtične žlezde, endokrinih žlezda, polnih žlezda, mezenterija, mišićnog dela želuca i ekstremiteta.

Savetujem Vam da ukoliko želite dodatno stručno mišljenje psa odvedete na detaljan pregled na Veterinarski fakultet Beogradu u Ambulantu za male životinje, koji poseduju dovoljno stručnog znanja u ovoj oblasti pa će biti u mogućnosti da pomognu u lečenju Vašeg ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs