Povratak

Otežano podizanje krila/Povreda krila/Paratifus (Salmoneloza)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam nimfu papagaja već 4 godine i mnogo se volimo. Međutim, moj papagaj je veoma trapav i dosta puta je pri letenju padao i udarao se. To nisu bile neke značajne povrede jer su se posle par dana gotovo iscelile. Ali, sada sam se več uplašila, jer stalno diže i spusta krila očito je bole i malo teže hoda. Čitala sam na internetu da može biti u pitanju neka paratif, pa možete li mi reći da li je to ta bolest? Ona je po svojoj prirodi živahna, i sada jede i igra se...stvarno ne znam šta joj je. Zoka


O
: Savetujem Vas da pticu odvedete veterinaru kako bi se nakon pregleda ustanovilo da li se radi o povredi ili nekom sistemskom oboljenju.


Povrede krila mogu biti različite u smislu ogrebotina, oteklina, istegnuća mišića ili drugih delova krila, dislokacije kostiju, lom krila itd.

Ako se radi o težoj povredi repozicija je neophodna kao i davanje antibiotika u periodu od nedelju dana uz mirovanje, držati temepraturu prostorije iznad 20-21 stepena C i dodavanje vitaminsko-mineralnog preparata u vodu ili hranu. Posudice za hranu i vodu, u tom slučaju, moraju biti lako dostupne oboleloj ptici.

Ako se povređeno krilo ne terapira (reponiranje uz terapiju antibiotikom) može doći do nekroze oštećenog tkiva i sepse (prodora bakterija u celi organizam), što bi bilo vrlo nepovoljno za Vašu nimfu, a pri ovakvim povredama ptice gube i apetit te se time usporava proces ozdravljenja.


Paratifus ili Salmoneloza je infektivno oboljenje domaće živine, izazvano bakterijama iz roda Salmonellae, koja može da dovede do septikemije ili se uzročnici povlače u pojedine organe izazivajući u njima određene promene. Od domaće živine sa klinički ispoljavanim simptomima najčešće oboljevaju mlađe kategorije, pilići, ćurići, pačići, guščići i golubovi a ređe klinički oboleva odrasla živina.


O salmonelozi možete pročitati u prethodnom odgovoru pod naslovom “Salmonela kod golubova/Salmoneloza”.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs