Povratak

Ptica ne može da se oslanja na nogu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam tigricu staru oko 7 god. Od jutros sam primetila da ne može da stane na jednu nogu. Drži ispruženu tu nogu. Leti normalno, čak i dosta dobro sleće obzirom na to da staje samo na jednu nogu. Mislim da je ne boli noga jer mi dozvoljava da joj uhvatim tu nogu, pomeram prstice. Mislim da nije slomljena, izgleda kao utrnuta, kao da nema osećaj u njoj. Šta da radim? Unapred zahvalna
Maja


O: Papagajima koje borave u kavezima kretanje je ograničeno i više miruju pa se kandže na njihovim nožicama manje troše i postaju preduge pa ptice mogu zbog toga podizati nogu s prečke.


Pravilan odabir prečke za stajanje umanjuje mogućnost prerastanja noktiju. Nokat mora uvek da bude zaboden u sredinu prečke, što bi značilo da je promer stajalice odgovarajući. Kod tigrica je preporučljivo promer prečki je od 1 do 1.5 cm. Pravilnim odabirom stajalice za Vašeg ljubimca sprečiće prerastanje noktiju, tako da neće biti potrebno često i stresno skraćivanje noktiju.

Ako su noktići prerasli i moramo ih skratiti, to ćemo učiniti makazama ili kleštima za tu namenu (možete ih nabaviti u Pet centru). Prst ptičice prethodno treba okrenuti prema izvoru svetlosti kako biste procenili do kuda ide krvni nerv. Nokat se odreže 2 mm od mesta gde završavaju nervi, tj. tamo gde je puni neprovidan nokat. Ako Vam je prvi put ili se ne smatrate dovoljno spretnima, potražite pomoć stručne osobe.

U svakom kavezu treba da se nalaze prečke barem dva različita promera, kako bi mišići nogu ptičice stalno "radili" i tako sprečili spazam nogu, koji može biti poguban.

Spazam je motorička disfunkcija koju karakteriše povišeni tonus mišića (posebne grupe antigravitacijskih mišića). Mišićni tonus je osnovna napetost mišića, koja uvek postoji, ali s različitim intenzitetom.

Takođe ukoliko ste primetili još neke promene na nogama ili noktima moguće je da su one prouzrokovane povredama, parazitima, infekcijama ili nekim organskim bolestima.


Za tačno postavljanje dijagnoze potreban je detanjan klinički pregled. Savetujem Vam da se za pomoć se obratite kolegama sa Fakulteta veterinarske medicine ili Vašem veterinaru.

Dok god ne dobijete konkretnu dijagnozu ne možete znati zbog čega tačno ptica diže nogu i kada će se oporaviti. Pohvalno je to što ipak reaguje na nadražaje, pa bih vas svakako savetovala da je odvedete kod veterinara kako biste otklonili sve sumnje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs