Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Zanima me da li je bezbedno koristiti grane zove kao stajalice u kavezu? Pozdrav i hvala.


O:
Stajalice su sastavni i nezaobilazan deo kaveza za ptice. One mogu biti različitog oblika, dužine i debljine u zavisnosti od ptice. Za malog aleksandra se preporučuje debljina stajalice od 6 cm. U kavezu, pod uslovom da je dovoljno veliki u odnosu na vrstu papagaja kojeg imate, obavezno treba da postoje merdevine i ljuljaška, jer time omogućavamo papagaju svakodnevne vežbe nogu i prstiju. Iz tog razloga i stajalice treba da budu različite debljine.

Takođe je potrebno papagaju u kavez povremeno ubacivati tanke grančice od ne tvrdog drveta (višnja, trešnja, šljiva) radi njihovog cepkanja. U kavezu u zavisnosti od prostora trebalo bi da postoji stajalica u nivou sa posudom za hranu. Takođe je bitna jedna visoko postavljena stajalica, kako bi ptica imala odgovarajuće mesto za prenoćište, što znači da može normalno da se ispravi i protegne krila. 

Treba obratiti pažnju da kavez ne pretrpamo stajalicama jer u protivnom ptici uskraćujemo potrebni dnevni komfor.

Drvo koje se najčesce koristi za pravljenje stajalica mora biti suvo, bez svežih sokova, moraju biti bezbedna bez hemikalija (insekticida) i druge štetne hemije i pre stavljanja u kavez moraju se pažljivo oprati i obrisati. Najčešće se koriste grane voćnog drveća trešnja, višnja, šljiva, breskva, bagrem i drugo.

Zova nije najbolje rešenje s obzirom da su grane šuplje i meke, a sveža kora zove deluje i kao laksativ pa može doći do pojave dijareje kod ptica ukoliko je konzumiraju u većim količinama, pa ih ne treba koristiti kao stajalica za ptice.


U prodavnicama Pet centra pored kvalitetne hrane možete pronaći i veliki izbor opreme i kaveza za ptice, pa tako i stajalice više proizvođača kao što su Karlie, Flamingo i drugo.

OZNAKE: