Povratak

Malaksalost kao opšti simptom oboljenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam nimfu, ženku, staru oko 2,5 godine. Do skoro je bila veoma živa, prošle godine je nosila jaja nekoliko puta. Od septembra više ne nosi. Od pre 10-ak dana primetila sam da je ćutljivija nego inače, ne penje se na gornje prečkice u kavezu. Kada krene da se penje po ogradi kaveza kao da nema snagu u nogama i spusti se dole. Provodi većinu vremena ležeći na dnu kaveza i dremajući. Do danas jede uobičajeno, nema druge simptome bolesti. Jedino (ako je to bitno) joj je perje ispod kljuna tamnije. Deluje mi malaksalo. Ne znam kako da joj pomognem. Inače joj sipam redovno vitaminske kapi u vodu, ima sipinu kost.... Molim vas za savet. Najlepše vam hvala, Mirjana

O: Simptomi koje opisujete spadaju u opšte simptome oboljenja, pa mi je nažalost otežano da samo na osnovu jednog simptoma sa sigurnošću tvrdim o čemu se radi kod Vaše nimfe.

Malksalost, pospanost, kao i boravak na dnu kaveza mogu ukazivati na mnoge zdravstvene probleme ptica.

U proleće, zbog čestih promena temerature, najčešće se javljaju prehlade koje se ispoljavaju respiratornim ili gastrointestinalnim simptomima.

O prehladi kod nimfe možete pročitatiu odgovoru koleginice Aleksnadre Todosijević, dr. vet. med., pod naslovom „Prehlada nimfe“.

S obzirom da je ptica ženka, vrlo je moguće da se radi o otežanom nošenju jaja, a u tom slučaju je neophodna hitna intervencija veterinara.

O problemu zadržavanja jaja pisala je takođe koleginica Aleksandra Todosijević: „Zadržavanje jaja“.

Savetoval bih Vam da joj hranu i vodu stavite u plitke posudice koje će se naći u njenoj okolini, pa će joj na taj način biti lako dostupne. Iznurenost može biti posledica slabije ishrane.
Vitaminske preparate nastavite da dajete do ozdravljenja ptice.

Ukoliko ne primetite poboljšanje zdravstvenog stanja ili se pojavi još neki siptom oboljenja kod Vaše nimfe savetujem Vam da posetite veterinara, koji će nakon pregleda ptice dijagnostikovati oboljenje i primeniti pravilnu terapiju.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs