Povratak

Problem sa plašljivim rozelama/Podrezivanje krila

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Dobar dan! Imam mali problem! Vlasnik sam dve rubio rozele (muškog i ženskog). Kod nas su već tri godine iako smo mislili da će se dosad navići na nas nisu. Pre nego što smo ih uzeli bili su u kavezu sa drugim papagajima! Pre mesec dana smo počeli sa treniranjem. Stavljali smo im ruke na kavez i kasnije držali ruke u kavezu da bi ih navikli. Pre dan dva smo počeli da ih pustamo iz kaveza da nastavimo sa treniranjem. Problem je što nas se plaše i ujedaju nas kada pokušamo da ih pomazimo. Pročitali smo da ne smemo da reagujemo kad nas ujedu.... U vodiču na youtubu kaže da moramo da im isečemo krila da ne bi bežali. Da li mislite da je to dobra ideja i da li imate neki savet za njihovo treniranje? Hvala unapred pozdrav! Miloš

O: Rozele (Platycercus Eximius) su aktivne ptice i spretni letači. Vole da se igraju, penju i da grickaju. Rozela je pitoma, ali vrlo nepoverljiva, moguće ju je naučiti i da govoriti ako je reč o mladoj ptici. Oglašavaju se relativno nežnim tonovima i zvižducima, nisu preglasne. Rad s papagajem traži puno strpljenja, nikad kavezu nemojte prilaziti naglo, bez prethodnog javljanja. Obavezno ručno hranite pticu, tako da se navikne na ruku, u početku s spoljne strane kaveza, a kasnije i na ruku unutar kavezu.

Svaki put pticu vraćajte u kavez dok je dobre volje, pre nego se umori. Zadnje iskustvo van kaveza uvek mora biti pozitivno.

Pripitomljavanje ptice. tj. sticanje njihovog poverenja je ponekad dug i mukotrpan posao. Iako ima papagaja koje se pripitome za vrlo kratko vreme, ne gubite nadu. Svaka je ptica jedinstvena.

Teško je reći koji je to period kada će ptica prihvatiti uslove u kojima se nalazi i pokazati svoju veselu prirodu.


Može se okvirno reći da period od 2-3 nedelje predstavlja minimum koji je potreban da bi se ptica orjentisala, navikla na ishranu, na ljude, pokrete, zvukove itd. U tom periodu važna je da joj je ishrana pravilna, kavez čist, i nemojte od nje očekivati mnogo. Prilazite joj polako, kad ste sigurni da vas je videla, pokreti neka vam budu lagani, a glas smiren i blag.

Vremenom će se ptica opustiti. Kada ptica izgubi strah od Vas (strah pokazuju uznemirenim pokretima, bežanjem sa prečke, prekidanjem dotadašnjih aktivnosti, ubrzanim disanjem, opštom nesigurnošću itd), prilazite joj češće i više komunicirajte sa njom. Možete joj nuditi voće i poslastice iz ruke, tako će steći poverenje i u Vašu ruku, pa će rado prilaziti.

Naravno, proces pripitomljavanja nije lak i brz. Zavisi od vrste ptice, starosti, pa čak i pola, teže se pripitomljavaju ptice u paru nego kada su same jer se tada vezuju za vlasnika, a najviše zavisi od Vašeg iskustva i strpljenja.

Bilo bi dobro da puštate pticu povremeno da leti po stanu, svakoga dana u periodima kad ste Vi kući. Naravno, ne smete je puštati dok se ne prilagodi sredini. Možda se ptica tada razveseli, jer let je za pticu jedno od najlepših osećanja i pruža im veliko zadovoljstvo.

Mnogi uzgajivači navode da je kod ove vrste ptica potrebno osigurati dovoljno vremena i truda kako bi se sprečila pojava agresije ili neprirodnog ponašanja, kao što je čupanje perja, gubitak apetita,... Naime, rozele su poprilično plašljive ptice te im je za pravilnu socijalizaciju i odgoj potrebno posvetiti poprilično puno vremena, na dnevnoj osnovi. Stoga, često uzgajivači i savetuju da se prilikom kupovine ove vrste, vlasnici odluče za držanje u paru kako bi se nadoknadio vremenski period odsustvovanja iz kuće i ptici osiguralo društvo.

Podrezivanje krila je postupak kojim se pticama onemogućava let. Ukoliko se mladoj ptici, koja još uvek uči da leti, podrežu krila, postoji mogućnost da nikada neće leteti.

Osim toga, iako podrezivanje samo po sebi nije veliki zahvat, neiskusnoj osobi mogao bi predstavljati problem, a postoji i opasnost da, ukoliko se ne izvede na pravilan način, ptica povredi.

Postoji nekoliko tehnika podrezivanja krila, a uzgajivači najčešće režu primarna i sekundarna letna pera, ostavljajući, najčešće zbog estetskih razloga, 2-3 letna pera na krajevima krila.

Vrlo mi je teško objasniti Vam raspored perja na krilu putem maila, a takođe i navesti Vam tačan postupak skraćivanja perja, stoga Vam preporučujerem da kontaktirate veterinara koji će podrezati perje Vašim rozelama, ili da se za pomoć obratite uzgajivačima, koji takođe imaju dovoljno iskustva u podrezivanju.

Ukoliko je podrezivanje izvedeno pravilno, ptici će narasti novo perje i moći će ponovo normalno leteti.

Da biste joj pomogli u ''ponovnom rastu'' perja, dobro joj je ishranu obogatiti vitaminima.