ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Možete mi reći nešto o pevajućim papagajima, jer želim da ih uzmem i da ih držim. Hvala unapred na odgovoru, Novak


O: Pevajući papagaji (Psephotus haematonotus - Red-rumped Parrot) potiču iz Jugoistočne Australije, ima ih u Jugozapadnom Kvinslednu, Novom Južnom Welsu gde su jedni od najbrojnih vrsta papagaja.


Odličan izbor kućnog ljubimca ukoliko do sada niste imali iskustva sa pticama. Pevajući papagaj nije zahtevan po pitanju ishrane, a ukoliko uzmete par ptica, lako će se i razmnožvati.

Oglašavaju se prijatnim i raznolikim tonovima, ali ne i preglasnim pesmama, po čemu su zapravo dobili i ime. Veličine su od 27-28 cm, a mogu živeti u proseku 15 godina pa čak i do 20 godina uz odgovarajuću negu.

Prirodno stanište su im gnezda u rupama drveća, panjevi ili nadstrešnice kuća.

Dosta su otporni na niske temperature tako da se bez problema mogu držati po zimi u volijerama, ali da imaju zaštićenog prostora kako bi se sklonili zbog vremenskih neprilika.

Ukoliko ih budete držali u stanu, potrebno je da im obezbedite konstantnu (sobnu) temperaturu, adekvatno osvetljenje sa periodima odmora tokom noći, redovnu i uravnoteženu ishranu.


Ženka snese 4 – 8 jaja, a period inkubacije je 20 dana. Pri odgoju ptića ženka je vrlo obazriva i nežna pa nikada ne napušta gnezdo. Mladi ptići napuštaju gnezdo sa 4 nedelje, a roditelje sa 7 nedelja starosti.

Hrane se suncokretom, prosom, zobi, semenom za kanarince, a od voća i povrća vole jabuku, listove i cvetove maslačaka, peršun, šargarepa,...


U prirodi pevajući papagaji ne menjaju partnera pa je važno napomenuti da ovu vrstu papagaja treba kupovati u paru, jer tada njihova pesma dostiže pravi vrhunac, dok pojedinačna ptica može biti depresivna i tužna.


Kao kućni ljubimac, pevajući papagaj je jako zahvalna ptica, što zbog svoje ne prevelike veličine i svoje prijatne naravi (ne grize kao većina papagaja) te prijatne i umerene pesme.

 

OZNAKE: