aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Interesuje me imate li neki savet ili lek za papigu tigricu koja ispusta cudne zvuke prilikom hranjenja i odmaranja. Izgleda da ima probleme sa disanjem, kad stoji na drvcetu klima repom sto dosada nije radila. I perje joj je malo vise podignuto kao da joj je hladno. Kavez sa dve papige stoji u blizini radijatora tako da ne bi trebalo da im je zima. Druga papiga u istom kavezu nema nikakve simptome. Pozdrav, Sandra


O: Prema kliničkog slici koju ste nam opisali može se predpostaviti da se radi o nekoj respiratornoj infekciji. Respiratorne infekcije mogu biti uzrokovane bakterijama, virusima, gljivicama ili plesnima. Simptomi su još i nakostrešenost, somnolencija – postapnost, promuklost, otvaranje usta, gušenje itd.


Takođe, prema opisanom, može se raditi i o upali pluća, hroničnoj astmi, upali bronhija, dušnika ili grla. Klinički simptomi kod svih ovih bolesti su slični: otežano disanje uz šumove, iscedak iz nosa, povišena temperatura, nakostrešenost perja, kijanje, osim kod hronične astme gde se javlja samo otežano disanje, bez znakova bolesti.

Svi navedeni simptomi nisu dovoljni za postavljanje dijagnoze pošto mogu odgovarati čitavom nizu različitih oboljenja. Zato je klinički pregled životinje od presudnog značaja kao i uzimanje brisa uz pomoć koga se može detektovati uzročnik, što ima za cilj adekvatnu terapiju.

Terapija se svodi na aplikaciju antibiotika i vitamina per os, zatim držanje ptice u toploj prostoriji gde je temperatura 30°C, bez promaje i obavezno joj davati toplu vodu za piće u koju je potrebno dodavati multivitaminske dodatke.


Ako je uzročnik virus antibiotici se daju da bi prevenirali nastanak sekundarnih bakterijskih infekcija koje su veoma česte.

OZNAKE: