Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P:  Moj ljubimac tigrica Kića je nekad raspoložen, a nekad samo ćuti i miruje. Kad mu se približim on leti po kavezu a kad otvorim kavez neće napolje!! Šta da radim ???  Pozdrav, Danijela


O: Svakoj ptici je potrebno određeno vreme da se prilagodi novim uslovima smeštaja, atmosferi, zvukovima, ljudima koji je okružuju, drugačijem režimu ishrane, društvu drugih ptica itd. Teško je reći koji je to period kada će ptica prihvatiti uslove u kojima se nalazi i pokazati svoju veselu prirodu.

Može se okvirno reći da period od 2-3 nedelje predstavlja minimum koji je potreban da bi se ptica orjentisala, navikla na ishranu, na ljude, pokrete, zvukove itd. U tom periodu hranite je, čistite joj kavez, nemojte od nje očekivati mnogo. Prilazite joj polako, kad ste sigurni da vas je videla, pokreti neka vam budu lagani, a glas smiren i blag.

Vremenom će se ptica opustiti. Kada ptica izgubi strah od Vas (strah pokazuju uznemirenim pokretima, bežanjem sa prečke, prekidanjem dotadašnjih aktivnosti, ubrzanim disanjem, opštom nesigurnošću itd), prilazite joj češće i više komunicirajte sa njom. Možete joj nuditi voće i poslastice iz ruke, tako će steći poverenje i u Vašu ruku, pa će rado prilaziti.

Naravno, proces pripitomljavanja nije lak i brz. Zavisi od vrste ptice, starosti, pa čak i pola, a najviše zavisi od vašeg iskustva i strpljenja.


Bilo bi dobro da puštate pticu povremeno da leti po stanu, svakoga dana u periodima kad ste Vi kući. Naravno, ne smete je puštati dok se ne adaptira. Možda se  ptice tada razveseli, jer let je za pticu jedno od najlepših osećanja i pruža im veliko zadovoljstvo.


Ukoliko mislite da nezainteresovanost Vaše ptice nije posledica privikavanja, već sumnjate na oboljenje, obavezno odvedite pticu na pregled kod veterinara.

OZNAKE: